Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför är västra Småland dubbelt så blött som Kalmar

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Småland har stora höjdskillnader, vilket självklart påverkar hur klimatet blir.

Tomtabacken är den högsta punkten med 377 meter över havet och temperaturen är ofta kallare här än i lägre terräng. Nederbördsområden kommer oftast från väst eller sydväst och mycket av nederbörden har fallit innan det når östra Småland. Därför får västra delarna av Småland nästan 1000 mm på ett år, på de flesta håll i Kalmar län samt på Visingsö ligger årsnederbörden på runt 500 mm. Den högsta uppmätta temperaturen är 38,0 grader, vilket uppmättes i Målilla 29 juni 1947. Kallast var det i Lommaryd med -38,5 grader både den 14 och 15 januari 1918.

I de östra delarna ger föhneffekten varmare temperaturer än i övriga delar av Småland men här berörs kustbandet ibland av kraftiga snöbyar under vintern. I samband med nordostlig vind kan snöbyar nästan oavbrutet föras in över kusten, det fenomenet brukar kallas för snökanoner. Ibland förs snöbyarna även in en bit över inlandet och bidra till stora snödjup. Stormar kommer oftast från väst-sydväst vilket gör att Småland oftast inte drabbas lika hårt som väst- och sydkusten. Stormen Gudrun gav dock svåra och omfattande skador på skog i Småland.

På www.smhi.se går det att läsa mer om Smålands klimat