Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför blev det domedagsmörkt på tisdagsmorgonen: "Kan vara boven i dramat"

Ett ovanligt mörker lade sig under tisdagsmorgonen över Stockholm.
Men fenomenet har också setts på fler platser.
– Det som är utöver det vanliga är just de här stoftpartiklarna som vi misstänker kan vara boven i dramat, säger meteorologen Ian Engblom.

Enligt Ian Engblom på vädertjänsten Foreca finns det flera teorier om orsaken till den mörka starten på tisdagen.

– En teori är att det är stoft från skogsbränder i Spanien och Portugal som tagit sig upp över Stockholm under morgonen, säger Ian Engblom.

Stoftet som färdats till Sverige ska sedan ha skapat tjocka och täta moln över Stockholmsområdet. Rester av orkanen Ophelia ska också ha påverkat det hela.

– Själva orkanens centrums har det senaste dygnet legat över de brittiska öarna. Det har blåst mellan sydväst och sydost, så det stämmer i alla fall delvis med hur luften har färdats.

Finns det andra teorier?

– Jag läste något om att i England hade de också haft lite mer klart väder och en väldigt röd himmel på grund av sand som kommit från Saharaöknen. Om det är så här också kan jag inte svara på. Jag tror nog lite mer på brandröksförklaringen.

Det finns rapporter om att det mörka fenomenet också setts i Örebro och Norrtälje. Ian Engblom säger att det är fullt möjligt att det kan ha setts på fler platser. Han förklarar att det är svårt att mäta molnighet och ljusstyrka med hjälp av satellitbilder.

– Det är svårt att se något tydligt på våra satellitbilder. Det är bättre att lita på ögonvittnen, säger han.

I Stockholm var det extra mörkt under en halvtimme, mellan klockan åtta och nio på morgonen, enligt Engblom.