Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför dissar du måndagar

Måndagsångesten är en för många välkänd känsla och de allra flesta har någon gång känt sig omotiverad att starta en ny arbetsvecka.

VLT har pratat med inspiratören och entreprenören Stefan Olsson som tillsammans med en kollega driver inspirationsföretaget Universe Imagine.

– Vissa människor får måndagsångesten redan på fredagen. De börjar tänka på hur jobbig måndagen kommer bli och det kan förstöra hela helgen, säger han.

Om man känner måndagsångest under en lång tid tycker Stefan Olsson att man ska ställa sig frågan: ”Hur uppkommer obehagskänslan?”.

– Det kanske visar sig att man inte är på rätt plats. Man kanske inte trivs med det man gör och då kan det vara dags att göra någonting annat. Dåliga arbetsförhållanden och kolleger man inte kommer överrens med kan också påverka, säger han.

Det måste dock inte handla om vantrivsel på arbetsplatsen utan det kan också vara så att man behöver förändra hur man tänker.

– Man kanske ska göra något på ett annorlunda sätt. Det kan handla om arbetsrutiner eller mentala rutiner. Om man bara fokuserar på det tråkiga i arbetet och bortser från allt roligt är det klart att måndagsångesten lättare kommer till, berättar Stefan Olsson.

– Det viktigaste är att fundera ut vad måndagsångesten beror på och sedan försöka göra någonting åt den. För man presterar alltid bättre när man har roligt och mår bra, säger han.

Så kan du bota måndagsångesten!

– Planera. Om du innan helgen vet vad du ska göra på måndagen blir det lättare. Inled inte veckan med den tuffaste uppgiften utan planera in något roligt.

– Det är okej att flexa lite ibland. Ta en sovmorgon på måndagen eller börja dagen med en promenad eller ett styrkepass. Då kommer man igång med kroppen och det blir lättare att ta sig an arbetsuppgifterna.

– Inled veckan med lite action, man måste sätta igång för att komma igång. Det är farligt att tveka, då blir allt tungt och jobbigt. Bestämmer man sig för att köra igång så blir det oftast kul.

– Man kan också fundera över vad man riktar sin fokus mot. Försök att fokusera på det som är roligt. Sen kan man komma ihåg att alla inte har ett arbete och att man faktiskt väljer att arbeta och att få lön.