Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför dröjde nedladdningsåtalet

Lågt straffvärde och ett icke prioriterat brott. Det är förklaringen till varför utredningen tog fyra år innan åtal väcktes mot de fyra män som misstänks för brott mot upphovsrättslagen.

Det är polisens IT-avdelning som är flaskhalsen, enligt Per Zetterlund. Han var förundersökningsledare i det aktuella fallet.

– Förtursbrotten går före, det vill säga när personer är frihetsberövande eller fall som handlar om grövre brottslighet, säger han.

Enligt Per Zetterlund tar upphovsrättsbrott i sig inte lång tid att utreda.

– När vi väl säkrat bevisningen och hört personerna tar det inte så lång tid att slå ihop en förundersökning. Men IT-folket har mycket att göra.

Brott mot upphovsrättslagen hamnar med andra ord längst ner i högen.

– Ja, det kan jag bekräfta. Det är olyckligt, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad som åtalade männen.

Vad kan man göra åt det?– Att tillsätta mer resurser och få fler specialiserade IT-forensiker som vet exakt var de ska leta, säger Ingblad.

Hur lång är preskriptionstiden?

– Fem år.

I dag utreds inte längre brott mot upphovsrättslagen i Västmanland förutom de tekniska analyserna. I stället finns tre grupper i landet, i Stockholm, Göteborg och Malmö, som är satta att sköta fallen.

– Tyvärr har det inte fungerat riktigt som vi hoppats på. Vi hoppas på polisens nya organisation som sjösätts i januari nästa år, säger Fredrik Ingblad.

Henrik Pontén är jurist på Rättighetsalliansen, före detta Svenska Antipiratbyrån. Han menar att det inte finns en fungerade rättsordning när brotten tar uppemot fyra år att utreda.

– Brottet i sig blir onödigt komplicerat och tungrott. Det är olyckligt för alla, dels för kreatörerna som inte kan skydda sig, dels för gärningsmännen som invaggas i en falsk känsla av säkerhet.

Enligt Pontén laddas det ner 53 miljoner filmer i Sverige per år.

– Så det saknas inte fall. Det är ambitionsnivån inom rättsväsendet som haltar. Man kan få två års fängelse för brott mot upphovsrättslagen, åtta år för att förfalska ett frimärke, säger han.

Kort och gott: En film på Piratbay är illegalt utlagd –det finns inga förmildrade omständigheter som ”privat bruk.” En film på som visas på tv är däremot laglig.