Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför gapar lokaler tomma mitt i city

Flera butikslokaler gapar tomma i city. Och det kan dröja innan de fylls – trots att trycket är högt från potentiella hyresgäster. Risken är att city tappar fler kunder. Men hyresgäster är på ingång enligt en rundringning VLT gjort. ”Många hör av sig men vi tar inte första bästa”, säger Michael Westerlund, centrumchef för Punkt och Gallerian.

Attraktiva lägen vid Sigmatorget och i Gallerian och Igor.

Ändå står flera lokaler tomma. Men det beror inte på att ingen vill flytta in.

Tvärtom.

Enligt fastighetsägarna VLT talat med är det många som hör av sig och vill etablera.

Sigma har tre tomma lokaler. Det pågår ständigt diskussioner med eventuella nya affärsinnehavare, enligt centrumchefen Cecilia Berg.

Är det svårt att få nya butiker att etablera i centrum?

– Det är klart att när det inte skrivs så mycket positivt med dyra parkeringar och annat så blir det inte lättare. De som vill etablera har järnkoll även hur det ser ut i andra städer och så finns den externa handel. Det tar tid att etablera, men spontant skulle jag säga att intresset blivit större, säger hon.

Varuhuset Igor bytte ägare i december i fjol och då fanns ett par tomma lokaler. Nu är de på väg att fyllas, enligt Evalena Engström på bolaget Hea property partner som är delägare/förvaltare.

När har ni fullt med hyresgäster?

– Jag kan inte säga när det är klart, men det händer saker som är positiva. Det måste finnas utrymme att kunna mixa och blanda för att attrahera marknaden, säger hon.

Hur mycket pengar förlorar ni på att det står tomt?

– Vakanser är inte bra för någon, varken för fastighetsägaren eller för omkringliggande hyresgäster. Men det viktigaste är att fylla butikerna med hyresgäster som passar in i huset. Vi har under tiden vi ägt fastigheten sett över vad som fungerar och inte fungerar.

Gallerian har flera tomma lokaler, men problemet är inte att få butiksytorna fyllda enligt centrumchefen Michael Westerlund.

– Det är många som ringer och är intresserade men samtal utmynnar också i att det inte blir någonting. Vi vill att butikerna ska tillföra centrum och tar därför inte första bästa. Vi ser förstås också till överlevnad på sikt, säger han.

Västerås citysamverkans vd, Maria Fors, är övertygad om att de tomma lokalerna kommer att fyllas på i city.

– Det finns fler tillgängliga lokaler än vi önskar just nu. Men jag är inte orolig. Vi ser att city attraherar fler besökare, och det kommer att hända saker under året, säger Maria Fors.

Ombyggnader av handelsplatser med bland annat fler butiker, restauranger och kontorsytor har också skapat nya arbetstillfällen och bidrar till ett mer levande city både dagtid och kvällstid, enligt Maria Fors.

Men faktum är att det fortfarande finns tomma lokaler. Hur ser du på detta?

– Fastighetsägarna är kloka nog att bidra till citys mångfald. De väljer noggrant bland de som vill etablera och därför kan vakanserna bli längre, säger Maria Fors.

Läs också: Experten: ”Det är viktigt att täta luckorna”

Läs också: Klädjätte kan öppna i Västerås