Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför har VLT ny vädergrafik i tidningen

Och så redovisas vattenståndet i Mälaren enligt RH2000, som nyttjas av Sjöfartsverket.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Vid årsskiftet förändrades vädergrafiken i tidningen. Det är inte första gången som vädergrafiken har fått ett nytt utseende. Tidigare har VLT haft bland andra SMHI och Foreca som väderleverantör – och nu vid årsskiftet övertogs den rollen av StormGeo.

En relevant fråga är förstås: Varför byta väderleverantörer?

Den stora anledningen är att leverantörsavtal numera är tidsbundna på kortare tidsperioder än tidigare. Så när ett avtal löper ut sker en upphandlingsprocess inför nästa avtalsperiod.

Ytterligare en anledning till att StormGeo var intressant är att den norskägda vädertjänsten också är leverantör till våra koncernkollegor i Bonnier, som även är majoritetsägare av VLT.

Avtalet med StormGeo innebär att VLT dagligen kan nå vakthavande meteorolog hos StormGeo för att få svar på väderrelaterade frågor.

Några läsare har undrat om vädersidans angivelse av vattenståndet i Mälaren, som nu anges enligt RH2000, – vilket Sjöfartverket förklarar så här: ”Under 2005 lanserades ett nytt nationellt höjdsystem, RH2000 (Rikets Höjdsystem 2000), som håller betydligt bättre noggrannhet än äldre system och är anpassat för modern satellitbaserad mätningsverksamhet och navigering. Det är också byggt på internationella rekommendationer vilket skapar bättre möjligheter till samordning med andra länder. Sjöfartsverket har påbörjat ett arbete att anpassa sina databaser och produkter till detta. I djupdatabasen gjordes en omräkning under 2013. För sjökortsdatabasen, som är källan till alla sjökortsprodukter, är detta ett mycket mer omfattande jobb. Övergången kommer därför att ske successivt och målsättningen är att det ska vara genomfört till utgången av 2024.

Genom införandet av RH2000 får alla sjökortsprodukter en gemensam referensnivå. Det traditionella sättet att referera djupuppgifter i svenska sjökort, genom att ange en medelvattenyta för ett visst år (sjökortets produktionsår), har medfört att det finns en mängd olika referensnivåer genom hela produktportföljen, även i angränsande och överlappande produkter. Insjöar och kanaler har särskilda referensnivåer men dessa har redan idag, eller kommer att få, ett definierat förhållande till nollnivån i RH2000, till exempel är Mälarens referensnivå +0,78 meter i RH2000.”

Den som vill läsa mer om RH2000 hittar mer här på Sjöfartsverkets hemsida.