Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför kan dimman ligga kvar hela dagen

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

När jag på måndagsmorgonen kom till jobbet lade jag märket till täta moln på satellitbilden och observationerna visade på tjock dimma på flera håll längs Göta- och Svealands ostkust. Med förväntade svaga vindar i det området under dagen kan sådan här dimma ha svårt att lätta.

Det är faktiskt inte helt ovanligt att den ligger kvar hela dagen. En svag vind mellan nordväst och sydost kan föra dimman en bit in över land och därmed sänka temperaturen. Den här dagen låg vinden omkring nord och med solens hjälp tunnades dimma ut längre in på dagen men närmast kusten och ute på Östersjön fick den svårare att lätta helt.

I Norrköping märktes

även ett inversionsskikt. Röken från höga korsstenar steg rakt upp för att sedan planas ut. Normalt sett sjunker temperaturen med höjden men emellanåt händer det faktiskt att luften är varmare en bit upp i luften än vad den är vid marken. En inversion blir likt ett lock som stänger inne avgaser närmare marken. Oftast försvinner inversioner längre in på dagen när solen hjälper till att lösa upp dem. Under vintern kan det vara lite lurigare. Då står solen lågt över horisonten och instrålningen är svag, vilket kan göra det svårt att bryta upp ett inversionsskikt och även dimma.