Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför kostar alla tomter lika mycket

Svar till ”Varför kostar alla tomter lika mycket?” (VLT 10/4).

Jag har också sökt svar på samma fråga som du i en insändare utan att få någon respons. Detta öde kommer säkerligen att bli även ditt. Det är därför jag ”hoppar in” och försöker svara på din fråga. Mina svar har jag fått genom att ”dra” Skattekontoret i Enköping till länsrätten, numera Förvaltningsrätten, genom att överklaga taxeringsbeslutet. Genom olika inlagor från Skatteverket till länsrätten har jag fått en del information.

I korthet gäller följande: För att göra taxeringsbesluten gällande tomtmark så bekväma som möjligt har Skatteverket hittat på begreppet ”värdeområde”. Det är ett område där Skattemyndigheten anser att ”värdeförhållandena i allt väsentligt ska vara enhetliga”. Rönnby betraktas som ett ”värdeområde” och därför blir taxeringsvärdena för tomtmarken likartade inom området.

Jag hävdar i min inlaga till Förvaltningsrätten att användandet av värdeområde har tillkommit därför att skattemyndigheten är mera intresserad av att göra sitt arbete enkelt och bekvämt för sina medarbetare än att åstadkomma en korrekt och rättvis beskattning och ber därför Förvaltningsrätten att undanröja beskattningsunderlag som tillkommit på detta sätt. Där står saken nu.

Det som är skrämmande är att Västerås stad inte är vaken och använder dessa tokiga och illa genomtänkta taxeringsvärden som underlag för tomtförsäljning. Följden blir att de som har stora tomter friköper dessa för cirka 200 kronor per kvadratmeter, ett fynd, medan radhusägaren friköper sin tomt för cirka 1250 kronor per kvadratmeter – en riktigt dålig affär.

Kommunens ”normalpris” är 500 kronor per kvadratmeter (Gäddeholm). Det är detta som kan kallas ”diskriminering av innehavare av små tomter”.

Så går det till när kommunen ska finansiera sitt deltagande i Citybanan i Stockholm. Hoppas bara att Robin Hood kommer och rättar till vansinnet, helst före valet. Någon annan kan man knappast hoppas på innan Förvaltningsrätten och högre instanser har sagt sitt.

Kontakta gärna mig om du vill ha mera ”kött på benen”.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare