Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför måste journalister fortsätta vara misstänksamma och se igenom politikernas vackra ord.

Media har alltid haft en särskild plats i den svenska kulturen. Det uttrycks till och med i vår grundlag. Men på senare tid har misstron mot media växt.

Svenskars tillit till media har minskat. Sifo:s och Media Akademins senaste förtroendebarometer visade att förtroendet för svensk dagspress sjunkit från 31 procent 1997 till 26 procent 2009. Förtroendet för radio och tv är högre, men har minskat från 60 till 41 procent. Det stora undantaget är SVT, som enligt flera undersökningar har fått ett ökat förtroende.

Dessa siffror och många andra uppmärksammades i rapporten Mäktar politikerna med medielogiken, som tagits fram av Arbetarrörelsens tankesmedja och LO-ekonomen Dan Andersson. Rapporten presenterades under ett presseminarium i går och belyste ett antal allvarliga problem. Tyvärr lyckades den bara delvis förklara problemen och än mindre lägga fram rimliga lösningar till dem.

Att förtroendet för media har minskat skulle kunna hänga ihop med uppfattningen att den journalistiska standarden har försämrats. Något som i sig är konstigt eftersom Sverige aldrig har haft så väl-utbildade journalister.

Svenska journalistförbudets ordförande Agneta Lindblom Hultén, som komment-erade rapporten, tyckte inte att man skulle skylla på journalisterna. Hon menade att journalister aldrig haft så lite inflytande över sitt eget arbete och ville i stället peka på den ökade ägarkoncentrationen och det faktum att ett fåtal koncerner har så stor makt. Hon sade att detta har skapat en likriktning som skadat debatten.

Dagens Nyheters före detta chefredaktör Svante Nycander, som också medverkade under seminariet, var av en annan åsikt. Han ansåg att koncernerna sällan la sig i enskilda journalisters arbete och poäng-terade att likriktningen till stor del berodde på att det i Sverige bara finns utrymme för en tankeströmning i taget och att likriktningen är en konsekvens av det.

Drevjournalistik och det ökade fokuset på skandaler kan vara en annan orsak till att folk uppfattar att dagens rapportering håller lägre kvalité. Rapportförfattaren Dan Andersson hävdade att journalister allt för ofta utgår från att politiker ljuger och att detta har skapat en mer tolkade journal-istik. Hans önskan var att journalister borde försöka se olika verklighetsbilder och att det inte nödvändigtvis är någon som ljuger när två personer har olika upplevelser.

Hans resonemang lät bitvis ganska naivt. Om journalister skulle utgå från att poli-tiker talade sanning skulle många viktiga nyheter aldrig ha upptäckts. Att politiker förvanskar sanningen genom snillrika formuleringar och glidande svar är allmänt känt. Därför måste journalister fortsätta vara misstänksamma och se igenom poli-tikernas vackra ord.

Rapporten visade också ett tydligt samband mellan en ökad andel reklam och ett minskat förtroende.

Här finns ett uppenbart ekonomiskt dilemma. Lindblom Hultén sammanfattade det med orden ”Alla vill ha kvalitetsjournalistik, men ingen vill betala för den”.

Det leder fram till frågan hur ett oberoende medieföretag skulle kunna se ut, om vi inte vill ha stora mediekoncerner och inte har förtroende för reklamfinansierad journalistik? På många sätt låter det som ett omöjligt uppdrag att skapa den sortens media som allmänheten behöver, vill ha och vågar lita på.