Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför minns vi Gustav Adolfsdagen

Spara & bläddra: Mycket som man har undanskuffat i sina skåp och nästan aldrig tittar på kan man gott slänga. Så att man får plats med nya grejer att slänga längre fram. Men sitt gamla frimärksalbum, i mitt fall Hawes klassiska frimärksalbum för nybörjare, är roligt att komma ihåg var det ligger och kunna plocka fram lite då och då. Bläddra och kolla tandningar.

Särskilt i dag den 6 november som är Gustaf Adolfsdagen. Den dagen gavs nämligen 1932 ett frimärke ut i fyra valörer till 300-årsminnet av slaget vid Lützen nära Leipzig 6 november 1632.

På bilden ser ni två av varianterna. 10-öringen är tandad på fyra sidor och därför kanske värd någon krona mer på frimärksbörsen. Om den börsen ännu finns kvar.

Dimmig match: Slaget vid Lützen var en rätt stökig kvalmatch i 30-åriga kriget. Vår kung Gustaf II Adolf med 15 000 svenska soldater, särskilt smålänningar, planerade att överraska fältmarskalk Albrecht von Wallenstein och hans ungefär lika stora kejserliga styrka med ett svenskt anfall vid Leipzig tidigt på morgonen 6 november.

Plötsligt sveper emellertid den oregerliga Lützen-dimman in över slagfältet. Gustaf Adolf skjuter opp anfallet till kl 11. Dimman lättar och kungen ger order om anfall. Men det dröjer inte länge förrän Lützen-dimman kommer tillbaka med förnyad kraft. Folk rider omkring huller om buller i töcknet.

En kejserlig officer som heter Moritz von Falkenberg lyckas i alla fall skjuta prick på Gustaf Adolf. Kulan går rakt igenom kungens ena lunga.

Ett ögonblick senare får hästen ett skott i halsen. Det gör ont och han blir svårstyrd. Stan står i brand. Dimman och röken tätnar och kungen rider begripligt nog vilse i bataljen. Nu får han dessutom en kula i ryggen. Hästen stegrar sig och kungen faller av. Det syns faktiskt på frimärkena.

Strax kommer en man fram och skjuter kungen genom tinningen där han ligger på marken. Inte nog med det. De kejserliga lymlarna rycker av kungen hans guldsmycke och plundrar honom in på bara kroppen. Med undantag för ett par skjortor och strumpor.

Slaget vid Lützen slutade när det blev mörkt och matchen dömdes oavgjord med tusentals döda på båda sidor. För Sverige innebar det att vi förlorade en kung som för evigt hamnade i våra almanackor och står staty på Gustaf Adolfs Torg i Göteborg.

Gustaf Adolfsdagen firas även i Finland. Här kallas den ”Svenska dagen”.

Rätt om lopp: Magnus Månson håller varje vecka ett vaksamt öga på Kallskuret alltsedan spalten startade under journaliststrejken 1996.

Nu lägger Magnus till rätta och kompletterar upplysningar om biltävlingen Mille Miglia som jag i misshugg kallade en cykeltävling förra veckan på tal om milstolpar:

– När jag var liten, var Mille Miglia en biltävling, som nästan jämt vanns av Alfa Romeo. BMW vann nog någon gång och mot slutet kom Ferrari fram.

Det stora cykeltävlingen i Italien, Girot, konkurrerar ju med Touren i Frankrike och Vueltan i Spanien.

Det finns även mindre cykeltävlingar i Italien, exempelvis Lombardiet runt.

Fontana di Trivia: När jag slår opp min lätt ålderstigna italiensk-svenska ordbok upptäcker jag att ”miglia”, dvs det italienska ordet för mil, följs av ordet ”Migliaccio”.

Ni kanske har sett Migliaccio på matsedeln i Milano. Då vet ni redan att Migliaccio betyder blodpudding. Annars vet ni det nu.