Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför tuggar VSK-kaptenen alltid med domaren

De flesta i bandysverige svarar Magnus Joneby på frågan om vem som snackar mest med domarna.Inte heller under torsdagens presskonferens inför SM-finalen undgick VSK-kaptenen att få höra det.- Ibland blir det lite för mycket, men jag gör allt för att VSK ska vara bra och vinna, säger Joneby till Bandypuls.

I Bandypuls stora enkät innan elitserien drog i gång i höstas var det flera spelare som svarade Magnus Joneby på frågan om vem som snackar mest på isen. Flera av svaren gjorde till och med gällande att han försöker "hjälpa" domarna att döma.

På torsdagens presskonferens inför SM-finalen fick han själv svara på hur det egentligen ligger till.

- Jag vet inte... det får stå för andra, säger VSK:s 31-årige kapten.

Men han forsätter ändå:

- I min roll som lagkapten blir jag tillkallad av domaren. Ibland blir det kanske lite för mycket (snack). Men jag gör allt för att VSK ska vinna och vara så bra som möjligt. Ibland måste jag prata med domaren, och det kommer jag fortsätta göra.

Pratar du mer med domare du tycker är dåliga?

- Nja, det handlar inte om att de är bra eller dåliga. Det handlar mer om situationer som uppstår, både bra och mindre bra. Oftast vill man bara ha en förklaring och ge sin bild. Ibland frågar folk om det inte tar energi från spelet, men det ger mig faktiskt energi att ha en förståelse för hur dom funkar och förklara hur vi spelare funkar.

Roland Fager kommer att döma SM-finalen Västerås SK–Villa Lidköping på lördag. Magnus Joneby har inget emot det.

- Han är ett bra val, han tillhör en av de bästa domarna i Sverige, säger han.

Magnus Joneby är inte bara känd för snacket med domarna.

Han tillhör även ett exklusivt sällskap i bandy-Sverige som spelat hela sin karriär i samma klubb, med reservation för att han som junior spelade två matcher i Tillberga IK som då lirade i grönvita tröjor.

Han började med bandy i VSK som femåring och kom upp i a-laget tidigt.

- Sedan har det rullat på. Jag fyller 32 nu, så det blir några år. Det är ju det här jag lagt mitt liv på hittills, i 26–27 år. Jag har försakat en del på grund av idrotten, men jag hoppas att jag får fortsätta jobba inom VSK den dagen jag lägger av. VSK är en stor del av mig, och kommer vara det under resten av mitt liv, säger han.

Men något bud måste du väl ha haft om att flytta?

- Jo, men Västerås har ju alltid varit en toppklubb där man har alla förutsättningar, jag kan inte få det bättre någon annans stans. Här har man chansen både att vinna och ha ett bra privatliv på sidan om.

Får du uppskattning från supportrarna?

- Vi har det bra förspänt med supportrar som brinner för VSK. Många av dem har minst lika stort, om inte större, VSK-hjärta än vad jag har.

SM-finalen mot Villa blir Magnus Jonebys fjärde i den långa VSK-karriären. Han var med och vann 2009 och 2015.

- Nu har vi ju mött Sandviken i två finaler på rad, så det ska bli kul med en ny motståndare. Det kommer bli en bra bandymatch där det är Sveriges två bästa lag som möts, säger Magnus Joneby.

VSK-bossen: "Vi peakar nu"

Exklusivt: Hjältarna i VSK Bandys finaler

Legendarens varning till VSK-stjärnan

Världsmålvakten: Därför vill jag fortsätta i VSK

LÄS MER INFÖR SMFINALEN I BANDY 2016: