Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför vill hon bli fri

Skoavtryck som inte undersökts och märkligt uteblivna armskador. Därför bör Högsta domstolen ta upp barnamorden i Arboga, anser dubbelmordsdömda Christine Schürrer och hennes advokat Per-Ingvar Ekblad.

Både tingsrätt och hovrätt dömde den i dag 35-åriga Christine Schürrer till livstids fängelse för mord på barnen Max och Saga Jangestig och för mordförsök på deras mamma Emma Jangestig.

På tisdagen begärde Christine Schürrer och hennes advokat Per-Ingvar Ekblad resning i Högsta domstolen. I sin resningsansökan hävdar man att en rad omständigheter pekar på att Christine Schürrer inte fick en rättvis rättegång och att tingsrättens och hovrättens domar mot henne grundade sig på ofullständiga uppgifter.

I bevisningen som åklagarsidan lade fram mot Christine Schürrer fanns bland annat ett skoavtryck som hittades på mordplatsen. Avtrycket hade gjorts av ett par skor av märket Vans, en skomodell Schürrer ägt.

Skorna kunde aldrig hittas, utan en stor skoundersökning gjordes för att utesluta andra personer som kunde ha orsakat avtrycken. Bland annat undersöktes all polis- och räddningspersonal som var på brottsplatsen.

I sin resningsansökan skriver advokaten att försvaret efter hovrättens dom fått veta att en kriminalteknikers skor undersökts, trots att hon aldrig var på mordplatsen. Samtidigt undersöktes inte en civilpolis som var på brottsplatsen, samt en annan kriminaltekniker.

Andra uppgifter som Ekblad kallar nya är att en ambulansvårdare uppgett att det inte fanns några skador på den svårt skadade Emma Jangestigs armar eller händer, vilket ambulansvårdaren tyckte var märkligt.

Christine Schürrer anser också att åklagarsidan flera gånger visat prov på subjektivitet när de inte velat ta upp saker som skulle kunna tala till hennes fördel.

”Hur ska en domstol ge en objektiv bedömning och värdera material som redan från början är ofullständigt och felaktigt”, skriver advokat Per-Ingvar Ekblad i resningsansökan.

I hovrättsdomen la domstolen alltför stor vikt vid Emma Jangestigs minnesbild av mördaren, anser Christine Schürrer. Bilden växte fram först en tid efter att Emma Jangestig vaknat upp efter överfallet, något som ett expertvittne kallade unikt. Flera slutsatser i domarna är också direkt felaktiga, skriver Per-Ingvar Ekblad.