Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Datainspektionen granskar mobilkartläggning

VLT avslöjade i juli hur västeråsare kartläggs anonymt i city. Nu granskar Datainspektionen om personuppgiftslagen följs.– Det är intressant att pröva användningen av tekniken, säger Martin Brinnen, jurist vid Datainspektionen.

Mobilkartläggningen testas sedan i maj på uppdrag av Västerås citysamverkan. Västeråsare som har wifi påslaget på mobilen skickar ut signaler som fångas upp av små dosor uppsatta i centrum som följer varje steg de tar.

– Syftet är att se hur besökare rör sig och vad kan vi lära oss för att göra centrum ännu mer attraktivt, har Maria Fors, vd för Västerås citysamverkan, sagt.

Enligt henne är kartläggningen laglig eftersom den är anonym och inte hämtar in personuppgifter. 

Men Piratpartiet kallar det massövervakning och kränkande mot människors rätt att röra sig fritt i offentliga miljöer utan att registreras.

Datainspektionens tillsyn väntas vara klar i april. Västerås citysamverkan ska sedan ta beslut om man ska fortsätta använda systemet.