Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Datasystem kan ge morfinöverdoser

Det nya systemet för datajournaler som används på centrallasarettet har fått mycket kritik. Men nu menar läkarna dessutom att patienternas säkerhet riskeras. En patient har fått för mycket morfin – och två till har varit nära att drabbas.

- Skulle jag fått råda skulle jag ta bort läkemedelsmodulen ur programmet tills man har analyserat det på riktigt, säger Läkarföreningens ordförande Lars-Olof Svensson.

Systemet, som heter Cosmic, används på flera landsting i Sverige. Men många läkare tycker programmet är svårt, och att risken för fel är stor.

- Visst begicks det fel tidigare också men risken är större nu. Vi har fått en usel utbildning. På kvinnokliniken, där jag jobbar, har vi fått utbildning av folk som inte verkar kunna systemet själva, säger Lars-Olof Svensson.

Behöver läkarna support så finns det bara att tillgå på kontorstid. Tre patienter har ordinerats för höga halter morfin. I ett av fallen upptäcktes inte missen. Men någon egentlig utvärdering har ännu inte gjorts.

När VLT frågar chefläkaren på Centrallasarettet om en kommentar medger hon att hon har hört talas om misstagen men att hon inte vet tillräckligt mycket för att uttala sig. Och Läkarföreningen är väldigt kritisk till hur sjukhusledningen har hanterat systemet.

- Vi tycker att det är mindre effektivt men det får ju arbetsgivaren bestämma. Det som aldrig är förhandlingsbart är patientsäkerheten, säger Läkarföreningens ordförande Lars-Olof Svensson.