Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Datorbedragare i farten

Många västeråsare har under januari blivit uppringda av någon som säger sig ringa från exempelvis Microsoft och påstår att de kan hjälpa till med datorers säkerhetssystem.

En av dem som blivit uppringd av dessa bedragare är Meri Ljung i Västerås.

– Förra fredagen blev jag uppringd av en kvinna som bröt på engelska. Hon frågade om jag hade en PC och sedan sa hon att jag hade ett fel på den, säger Meri Ljung, kantor i Mikaelikyrkan.

Sedan frågade kvinnan Meri om hon hade datorn påslagen och när Meri sa nej uppmanades hon att sätta på den och gå till en viss adress på internet. Redan där anade Meri ugglor i mossen och avslutade samtalet. Hon ringde till polisen som talade om att hon inte var den första som ringde i detta ärende.

Hos polisen är man medveten om detta då flera anmälningar kommit in den senaste tiden.

– Vi har fått in anmälan om flera försök till bedrägeri och ett är genomfört, säger Terje Lund på polisen i Västerås.

Enligt polisen har dessa försök till bedrägeri varit ett problem som kommit och gått under en längre tid.

Ska man göra en polisanmälan om man får ett sådant här samtal?

– Ja, men sedan är det så att man ska vara försiktig. Om någon ringer och ställer frågor om ens dator och säkerheten så bör man vara misstänksam. Det gäller allt som gäller datorsäkerhet, kontouppgifter och allting. Det finns inga företag som sköter sådant här på telefon, säger Terje Lund.

Om man tror sig ha trillat dit på en bedragare gäller det att spärra sina konton snarast möjligt.

Liza Pergeman