Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Datorhaveri hos Swedbank skapar kaos vid bankomater

Ett rykte på sociala medier säger att det gick att plocka ur obegränsat med pengar ur bankomater runt om i landet.

Är du på plats? Vet du mer? Tipsa oss på SMS/MMS 72021 eller [email protected]

Swedbank meddelar på sin hemsida att man stoppat uttag med företagets bankkort i bankomaterna. Det kan även vara problem att använda korten vid E-handel. Man kan dock betala med korten som vanligt vid köp i butiker.

På Bäckby i Västerås skulle det enligt uppgifter till VLT under onsdagskvällen vara långa köer med hoppfulla människor enligt ett rykte. När VLT var på plats visade sig dock allt vara lugnt – det kan hända att folk gjort sina uttag och lämnat platsen.

I Malmö, Stockholm och Göteborg har polisen larmats till flera bankomater.

Enligt uppgifter till Aftonbladet gäller det att man kan ta ut obegränsat med pengar trots att täckning saknas på kontot.

Men det är en mycket dålig idé att försöka – banken vet hur mycket den som matat in sitt kort tagit ut och kommer enligt uppgifter från Swedbank till Aftonbladet att kräva tillbaka alla pengar som tagits ut. Och Swedbank vet genom bankkorten som använts vilka som har kontot. Bankomaterna har också övervakningskameror.

Till tidningen Kvällsposten i Malmö säger jourpersonal vid Bankomat AB att man inte känner till vad som hänt men att man tittar på saken.

Det är ännu under kvällen oklart om felet omfattar samtliga banker anslutna till Bankomat AB – men saken är ju identisk även för de bankerna: Bankerna som utfärdat korten vet vem som har korten.

Man tar ut pengar genom PIN-kod som är personlig och alltså blir man ansvarig för vad man tagit ut, oavsett om man har täckning på kontot eller inte.

Enligt information från Swedbank har man under kvällen hållit på med underhållsarbete på bankens IT-system, felet tycks ha uppstått i samband med det underhållsarbetet.

Swedbank har vid 22-tiden på kvällen stoppat alla Bankomatuttag från företagets konto.

Bankomat AB ägs av Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SEB samt Swedbank med Sparbankerna. Hur mycket man kan ta ut per uttag eller per dygn/vecka avgörs av kortutgivande bank. Om man har bankkort som inte är utfärdade av ovanstående banker är maxsumman 2 000 kronor per uttag.

Uppdatering klockan 01:30.

Polisen skriver på sin hemsida att inget brott ligger bakom bankomatproblemen.

Konstaterandet kommer efter att en överblick av händelser vid Swedbanks bankomater gjorts i framför allt region Syd och Väst.

"Problemen beror på ett tekniskt fel hos Swedbank, som nu är löst. Alla frågor om detta hänvisas till Swedbank", står det att läsa på Polisens hemsida.