Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Datorkaos på kommunen

(Uppdaterad 11.40) Västerås kommuns datorer är mer eller mindre utslagna. Orsak: Ett felaktigt antivirusprogram får datorerna att oupphörligen slå av och på i snabb följd.

En stor del av Västerås kommuns datorer har varit utslagna under hela gårdagskvällen och under förmiddagen på torsdagen. Detta drabbade också kommunens växel, men de problemen verkar nu vara avhjälpta.

Orsak: Ett stort antivirusprogram (Mcafee)skickade ut en felaktig uppdatering. Det får just nu datorer över hela världen att oupphörligen slå av och på i snabb följd.

Den felaktiga uppdateringsfilen fungerar som ett "falskt viruslarm", har drabbat många andra. I går, onsdag, var till exempel ABB:s datorer drabbade av samma olyckliga uppdatering.

- Västerås kommun är drabbad, liksom hela den övriga världen, sammanfattar Siw Adolfson, informationsdirektör på Västerås kommun.

Siw Adolfson, liksom flera andra kommuntjänstemän, åkte under dagen hem för att arbeta.

Datorproblemen ställer också till problem för kommunväxeln.

Men under dagen har teknikerna på Västerås kommun jobbar hårt för att ersätta den felaktiga uppdateringen med en korrekt. Det mesta inom kommunens datasystem fungerar redan bra igen.

- I bästa fall tar arbetet några timmar, i värsta fall kanske det tar några daga innan alla datorer är åtgärdade. Vi arbetar så snabbt som vi kan, säger Fredrik Strandlund, chef för kommunens IT-avdelning.