Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De anhållna nekar trots checkhäfte i bilen

 
Nostalgi - 60-talet
Visa alla artiklar

Trots fynd i flyktbilen som styrker rånmordteorin nekar de misstänkta.

VLT 12 januari 1968.

De båda utlänningar, som nu hörs om mordet på 47-årige socialassistenten Rolf Stålhammar i Västerås förnekade på torsdagen att de begått något brott.

Luleåpolisen fann på torsdagen den mördades checkblock och körkort vid undersökningen av offrets bil, vilken kördes till Kalix av de båda anhållna männen. Fynden styrker rånmordsteorin. Männen uppger att de fått låna bilen.

De misstänkta – en 30-årig tysk sjöman och en 28-årig schweizisk blomsterdekoratör – hade också en del smycken och damfickur på sig när de greps. Man fann bland annat en slät guldring med inskriptionen "Barbro 1954". Polisen vet ännu inte om värdeföremålen tillhört den mördade Rolf Stålhammar.

Förhören med de båda männen fortsätter i dag, fredag. Den kriminaltekniska undersökningen i huset vid Vallgatan beräknas bli avslutad under dagen. Den torde komma att bli avgörande för hela mordaffären.

De båda mordanhållna männen – vilka är bosatta i Kassel – flögs tidigt på torsdagsmorgonen under polisbevakning från Luleå till Bromma med reguljärt inrikesflyg. Sex polismän från Västerås väntade på flygplatsen och förde de båda anhållna i två bilar till polishuset i Västerås. Där hölls anhållningsförhör.

Männen förnekade brott.

Den ene ville överhuvudtaget inte säga någonting förrän han fått tala med försvarare. Advokaterna Ulf Nohre och Sven Lagerholm biträder de båda anhållna.

Männen ljög uppenbarligen för Rolf Stålhammar, när de i måndags sökte upp västeråsaren i dennes villa vid Vallgatan. De påstod att de tjänstgjorde ombord på ett fartyg.

Den 30-årige tyske sjömannen tycks ha fört ordet. Han berättade inte för västeråsaren att han och den schweiziske blomsterdekoratören åkt tåg, buss och liftat från Kassel till Västerås.

"Olsson"

Männen startade denna "semesterresa" redan 21 november i fjol. De firade jul och nyår i Danmark och anlände till Göteborg den 3 januari. I måndags – alltså den 8:e – tycks de ha anlänt till Västerås.

Enligt vad Länstidningen erfarit tog de då taxi till Rolf Stålhammars villa.

Den tyske sjömannen ringde på hemma hos Stålhammars hyresgäst f. högbåtsmannen Oscar Larsson och frågade på bruten danska efter "Olsson". Larsson förstod att sjömannen menade Stålhammar (som hette Olsson tills han för några år sedan tog sin mors flicknamn) och visade besökaren en trappa upp.

Sjömannen nämnde vid detta tillfälle också att "en schweizare sitter och väntar i bilen härutanför".

När "sjömännen" kom in till Stålhammar, hade denne besök av två vänner, en läkare från Stockholm och en Asea-anställd västeråsare. Tysken och schweizaren fick bo kvar hos Stålhammar över natten sedan de påpekat att "det var kallt ombord på fartyget".

– Båten är inte byggd för dessa breddgrader men här är det ju varmt och skönt, tyckte männen.

Vid 23-tiden kvällen därpå, alltså på tisdagen, ringde läkaren från Stockholm till Stålhammar. Västeråsaren berättade då att de båda sjömännen var kvar.

Han var på mycket gott humör. Ingenting tycktes trycka honom.

Hyresgästen Oscar Larsson hörde omkring en halvtimme senare hur några män gick i husets trappa. Han hörde hur garageporten öppnades. Men han kunde inte uppfatta om Stålhammars bil – en nyinköpt Saab – kördes ut.

Elva timmar senare fann Larsson sin hyresvärd ligga död. Västeråsaren var bunden till händer och fötter med sina egna slipsar. Händerna och fötterna var sammanbundna. En halsduk hade lindats som munkavle runt offrets huvud.

Många spår

Fyra brottsplatsundersökare arbetade i den mördades lägenhet fram till midnatt natten efter mordet och fortsatte sedan finkamningen hela torsdagen.

De fyra – Stockholmskriminalarna Gerald Maxén och Gunnar Larsson samt Västeråsteknikerna Gunnar Skoglund och Martin Lennartsson – säkrade många spår. Man kunde redan på torsdagen fastslå att en del av de säkrade fingeravtrycken tillhörde den anhållne västtysken.

Polismännen kartlade hela lägenheten under sökandet efter spår.

Någon strid tycks inte ha ägt rum före mordet men en tredecimeters statyett var sönderslagen och många byrålådor utdragna.

Andra kriminaltekniker arbetade på tomten utanför villan. Fotspår säkrades i snön.

Samtidigt undersöktes den mördades bil i Kalix av kriminaltekniker från Luleå.

Mordspanarna har kunnat kartlägga större delen av de båda misstänkta männens flyktbetonade bilresa norrut. Men det finns ett "hålrum", nämligen timmen eller timmarna efter det att Oscar Larsson hört fotstegen i trappan och garagedörren öppnas.

Männen stoppades för kontroll av polisen i Gävle vid halvfyratiden på morgonen. Men det tar bara två och en halv timme att köra Västerås–Gävle via Uppsala, vilket männen gjorde.

När männen greps hade de en del smycken i fickorna, bland annat den släta guldringen med inskriptionen "Barbro 1954", ett par damfickur, ett damarmbandsur, kedjor, amulettliknande hängsmycken och borrade mynt. Polisen vet ännu inte om allt detta stulits från den mördade. Västeråsarens plånbok, vilken han brukade ha i bakfickan, är fortfarande försvunnen.

Obduktionen bekräftade kvävningen

Rättsläkaren, docent Tom Saldeens preliminära uppgifter om dödsorsaken styrktes när den mördade Rolf Stålhammar obducerades på torsdagen. Västeråsaren avled på grund av kvävning. Uppsalaläkaren konstaterade att offret hade skador efter yttre våld mot halsen. I övrigt var han oskadad.

Gärningsmännen tros ha stulit Stålhammars plånbok, sannolikt ur den mördades bakficka. Däremot lämnade de en ring av guld som västeråsaren alltid bar. Det var hans moders omgjorda vigselring.

"Operation dörrknackning" pågick i det aktuella villa- och bostadsområdet hela torsdagen. Detta arbete avslutades inte förrän sent på kvällen. Några uppgifter av större vikt fick polismännen inte fram.

Tolkar

Förhören med de båda anhållna sker med hjälp av tolkar. Förste kriminalassistent Erik Mörtberg, Västerås, leder förhören med den ene av de anhållna och förste kriminalassistent Blomkvist, Stockholm, håller förhören med den andre.

Åtminstone den tyske sjömannen är tidigare känd av polisen i Sverige. Han förvisades för några år sedan från landet och har också – enligt vad Länstidningen erfarit – förvisats från Danmark.

Obduktionen bekräftade kvävningen

Rättsläkaren, docent Tom Saldeens preliminära uppgifter om dödsorsaken styrktes när den mördade Rolf Stålhammar obducerades på torsdagen. Västeråsaren avled på grund av kvävning. Uppsalaläkaren konstaterade att offret hade skador efter yttre våld mot halsen. I övrigt var han oskadad.

Gärningsmännen tros ha stulit Stålhammars plånbok, sannolikt ur den mördades bakficka. Däremot lämnade de en ring av guld som västeråsaren alltid bar. Det var hans moders omgjorda vigselring.