Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De är bäst i världen på att putsa fönster

Paret Ivan Pleinadius och Marianne Pettersson deltog i VM i fönsterputsning. Det gick bra för dem – Ivan tog en guld- och en bronsmedalj och Marianne tog silver.

Ivan Pleinadius och hans sambo Marianne Pettersson driver Putsarkungen i Västerås och har många år inom yrket. 10–13 februari anordnades VM i fönsterputsning i Miramar Beach i Florida där både Ivan och Marianne deltog.

Ivan tog hem en guldmedalj i Speed Contest och Marianne knep silvret i samma gren. Ivan rodde också hem en bronsmedalj i Medley Contest.

– Tjejerna tävlar mot killarna. Han som kom trea tyckte inte att det var kul att bli slagen av en tjej, säger Ivan och skrattar.

Det tar minst två år att utbilda en fönsterputsare. Genom de har tävlingarna vill de också höja statusen på sitt yrkesområde.

– Tävlingen gick ut på att putsa tre kvadratmeterstora rutor efter varandra. Det kan bli tidstillägg om man slarvar. Det tog tio sekunder att putsa tre rutor, säger Ivan.

Han rekommenderar att använda en påläggare av fönsterputsen och en skrapa att gå efter med.

– Jag har tävlat i tio år och det var extra kul att vi kom etta och tvåa, säger Ivan som har åtskilliga medaljer från tidigare tävlingar.

Bästa fönsterputsmedlet enligt Ivan är en dansk fönstersåpa.

– Sök på Ade fönstersåpa på nätet, säger Ivan.

Läs också: Kunderna tros bli kvar trots sänkt rut-avdrag