Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De äter Sveriges bästa skolmat

Här får kocken lovord.

Barnens favoriträtt är spagetti och köttfärssås. Skolkökets kock, Ivan Henriksen, får idel lovord av barnen som går på Lövängsskolan. Hans italienska påbrå sätter också en viss prägel på maten han serverar.

Kocken Ivan Henriksen lagar all mat från grunden och med ekologiska varor på Lövängsskolan.

– Det är superroligt att arbeta här. Jag har arbetat som kock i 26 år nu, säger Ivan.

Lagar allt från grunden

Han börjar förberedelserna redan klockan 6.30 och lagar all mat ifrån grunden. I går var det bland annat jordärtskocksoppa, rotsakslåda, spagetti med två sorters såser samt flera sorter grönsaker.

Barnen strömmar in i matsen och får själva välja vad de vill äta.

– Jag tycker maten är bra. Min favoriträtt är pasta, helst spagetti det är gott, säger Emma Eliasson som går i andra klass.

Inget matsvinn

Barnen har inte så mycket på sina tallrikar. Tanken är att de ska äta upp den mat de har på tallriken och sedan hämta mer. Detta för att matsvinnet inte ska bli så stort. Det har skolan lyckats bra med.

– De satte upp lappar som visade hur mycket mat vi slängde och vad det kostade, säger Cornelia Nilsson som också går i andra klass.

– Ja, hellre hämta mat två gånger och vi tycker alla om kocken. Maten är absolut bra här. Oj, nu bet jag mig, säger Jonatan Dahnsjö.

Sedan går Jonatan iväg för att hämta en ny portion spagetti.