Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De behövande blir fler – och många vill hjälpa

Allt fler privatpersoner arbetar med insamlingar – och det behövs. I år finns det ett särskilt behov av pengar och varma kläder. 

Hjälporganisationerna har inget emot tillskottet, bidragen till dem har inte minskat.

 – Samhället är beroende av att det finns civila som hjälper till. Kommunens pengar måste gå till vårt ansvarsområde: Ensamstående mammor och familjer som är skrivna i Västerås, säger Ann-Louise Molin Östling, ordförande Individ – och familjenämnden.

– Öppnade gränser i Europa medför att gruppen behövande vidgats.

Viljan att hjälpa har ökat under de senaste tio åren, menar Frälsningsarmén. Samma erfarenhet har föreningen Insamlingskontrollen, som beviljar 90-konton.

– Vi vet att insamlandet ökar, särskilt från allmänheten, säger Lena Hörnblad, kanslichef.

Men det påverkar inte de etablerade organisationerna negativt.

– Bidragen till oss har inte minskat, säger även Caroline Kallenberg, insamlingsansvarig på Västerås stadsmission.

Inför årets helger har de specifika önskningar när det gäller insamlingen: Pengar, mössor, vantar, vinterskor och underkläder.

– Och ett tiotal volontärer som kan arbeta i dagverksamheten, tillägger Caroline Kallenberg.

Organisationen arbetar för andra året tillsammans med Elite Stadshotell med en julklappsinsamling mellan den 5–14 december på Stadshotellet, där de kan lämnas under granen.

Stadsmissionen ska i ett samarbete med Ikea och Erikslunds shoppingcenter samla in pengar genom att sälja juldekorationer att hänga i granen i centret.

Frälsningsarmén satsar inför julen särskilt på ensamstående mammor med barn, familjer som har dålig ekonomi.

– Vi delar ut julklappar, gåvor vi fått från både privatpersoner och en del företag. I år har vi bestämt att julklapparna som lämnas in till oss inte ska vara inslagna. Det får mottagaren göra själv, säger Charlotte Lundell.

Det är för att barnen ska få ”rätt” saker i julklapp och inte begagnade.

Senast 5 december ska julklapparna vara inlämnade. Pengagåvor kan man lämna i julgrytan på stan, på Frälsningsarméns lokal eller sätta in på kårens konto.

– Förutom julklappar får de ensamstående mammorna även presentkort. På julafton blir det julfirande mellan klockan 14-18 för de som anmält sig. Mat, dans kring granen, lekar, underhållning, julfika och slutligen samling vid julkrubban.

Fler och fler privatpersoner arbetar i dag med insamlingar, men inga fall av bedrägerier har rapporterats till polisen i Västerås.

– Nej, inte i år och så vitt jag kommer ihåg hade vi inga fall av bedrägerier förra året heller, säger Peter Karlstedt, bedrägeriroteln.