Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De diskuterar historia – hemma hos läraren

Varannan torsdag samlas ett gäng Europatreor från Carlforsska hemma hos läraren Linda Holtby. De har startat en diskussionsgrupp för historia helt utanför skolans väggar.

Allt började i slutet av förra terminen när de dåvarande tvåorna hade läst klart sina obligatoriska historietimmar och ville välja en fortsättningskurs till trean.

– Men det gick inte att ordna schemamässigt, berättar Anna Thungström.

På skoj pratade eleverna om att starta en historiegrupp hemma hos Linda Holtby för att stilla sitt diskussionsbegär. När de frågade henne fick de ja direkt.

– Jag tycker att det är kul att diskutera historia och såg det här som en möjlighet att få nya infallsvinklar till min egen undervisning, berättar Linda Holtby.

Efter att ha pratat med rektorn på Carlforsska fick Linda veta att det var fritt fram att starta gruppen.

– Rektorn tyckte att det var en jättebra idé.

Enda villkoret var att eleverna som deltog inte fick ha Linda som undervisande lärare i skolan och att hela den berörda klassen skulle bjudas in.

Ser du någon risk att eleverna kan se dig mer som en kompis än som lärare?

– Nej, det handlar om att diskutera historia när vi träffas och inte att umgås. Det är som en studiecirkel där ämnet är i fokus. Vi pratar inte om privata saker som i en vänskapsrelation.

Hur kommer det sig att ni träffas i ditt hem?

– Det var enklast så. Det började med en rolig idé från en av tjejerna, lite som tv-programmet Halv åtta hos mig.

De som visade intresse att vara med i diskussionsgruppen lades till i en Facebook-grupp och sedan drog allt i gång.

Vid Ungs besök pratas det vilt om feminismens alla aspekter och på knappt två timmar hinner man plöja igenom allt från uppkomst till hur det ser ut i dagens samhälle.

– Är feminism ett lyxproblem som uppstår i i-länder? funderar Edvina Olsson medan maten dukas av och kaffekokaren sätts på.

När kaffet druckits upp och ämnet till nästa möte blivit bestämt börjar diskussionen sakta men säkert avta. Tjejerna har ingen aning om hur länge de kommer att fortsätta träffas på det här viset, men vet att det kan bli svårt efter studenten. Risken finns att de sprids med vinden när skolan slutat.

– Vi fortsätter så länge det finns lust och ork. Det är ett kul sätt att lära sig historia på, avslutar Edvina Olsson.