Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De driver gårdsbutik – en växande trend

Familjen Carlsson vill vara småbönder på heltid. De säljer varor från gården i en gårdsbutik. ”Man lever bara en gång”, säger Malin Carlsson.

Gårdsbutiker är en verksamhet på uppgång. Det menar Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. Enligt förbundet finns 26 gårdsbutiker i Västmanland.

Malin Carlssons släkt har ägt Östjädra gård i flera generationer. Att bli lantbrukare var däremot ingen självklarhet för henne. Hon är utbildad illustratör och har bland annat jobbat i butik.

– Jag trivs väldigt bra med butiksjobb, men efter några år sökte jag utmaningar och har länge drömt om en egen butik, säger hon.

År 2009 fick Malin en dotter samtidigt som hon drabbades av cancer. Detta gjorde på sikt att Malin och maken Mikael fick sig en tankeställare om vad de egentligen ville göra med sina liv.

– Efter det blev vi ganska omskakade och slutade att vara rädda för småsaker, säger Malin.

När Malin blivit frisk från cancern började familjen satsa på en ny tillvaro som lantbrukare hemma på gården. Familjen tog även beslut om att bli familjehem.

På gården finns 30 får och ett antal höns. Dessutom finns kaniner och hundar som sällskapsdjur.

Snart ska gården även få grisar som kan ge kött till husbehov.

Vidare har Malins mor, Susan Svenman, bikupor på gården med cirka 20 000 bin.

Fåren ger kött, skinn och garn för försäljning i gårdsbutiken. Hönsen ger ägg och bina honung. Utöver den egna produktionen säljs bland annat porslin, belysning och inredning från leverantörer.

– Ägg säljer vi mycket av. Då får man hit folk på daglig basis och så kanske de handlar något annat samtidigt, säger Mikael Carlsson.

Gårdsbutiken har även en webbutik för att ha möjlighet att sälja till mer långväga kunder.

Trots att gården får EU-stöd måste Malin och Mikael än så länge ha fler inkomster än det gården ger. Mikael jobbar extra på kontor med transportledning. Malin har utbildat sig till djurskötare och hoppas få jobb på någon veterinärmottagning.

Malin tror att gårdsbutiker är en växande trend.

– Man tänker på vad det är man äter och hur det produceras, säger hon.

En annan gårdsbutik i Västeråstrakten är Stora Ekeby, vid Rytternekorset, som drivs av Susanne och Fredrik Esseen.

Stora Ekebys gårdsbutik säljer nötkött från egna djur. Där säljs även honung, marmelad, ost, ägg, potatis och grönsaker som kommer från andra lokala leverantörer.

Susanne Essen på Stora Ekeby tror att gårdsbutikens kunder lockas av viljan att veta vad de köper.

– Folk vill veta köttets ursprung och hur djuren har växt upp, säger hon.