Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De fann varann och vann

 
Nostalgi - 80-talet
Visa alla artiklar

Dansparet Gordan Draskovic och Nadja Tafvelin, Västerås Sportdansklubb, gjorde sin första tävling tillsammans vid danska Pingstefestivalen i Nyborg under pingsten.

VLT 19 juni 1987.

Den tävlingsdebuten bör väl gå till världshistorien!

Dansparet Gordan Draskovic och Nadja Tafvelin, Västerås Sportdansklubb, gjorde sin första tävling tillsammans vid danska Pingstefestivalen i Nyborg under pingsten.

Resultat: segrar i två vuxenklasser och andraplacering i en ungdomsklass för åldersgruppen 16-21 år.

Annars är ingen av dem någon debutant precis.

Gordan är snart 21 år och har dansat sedan han var sju. Nadja är nästan på dagen 14 år och har hållit på med dans sedan åttaårsåldern.

Nu har Gordan och Nadja tränat tillsammans sedan fyra månader. Orsaken till att de blev ett danspar var att båda "förlorade" sina partners.

Gordans förra partner Maria Östgren valde studierna för över ett år sedan medan Nadjas kavaljer Jimmy Jillebo beslutat sig för att satsa på balettdans.

- Så fort det blev klart frågade jag Gordon om vi inte skulle dansa tillsammans, berättar Nadja, som därmed inte behövde gå utan partner någon längre tid.

Passar ihop

För Gordan var läget värre:

- Det kändes verkligen tungt att behöva gå så länge utan partner. Jag sökte hela tiden men det är mycket som skall passa in för att det skall kännas rätt, säger Gordan.

Det gör det nu, försökrar både Nadja och Gordan. När man ser dem dansa tillsammans är det bara att tillägga att det också ser mycket bra ut. Något som domarna på danska Fyn underströk i sin bedömning.

Segrarna i vuxenklassen imponerar verkligen, det handlade visserligen i denna pingsttävling endast om de fem latinamerikanska danserna, men det blev ändå ett kraftprov.

- Särskilt på söndagen, säger Gordan. Då dansade vi simifinal och final, tillsammans 15 danser. Efter den tävlingen var det dags för dans i vuxenklass A.

Nadja yngst

Västerås Sportdansklubb har kanske den yngsta tävlingsdansaren någonsin i denna vuxenklass. Nadja Tafvelin hade ännu ej fyllt 14 år i pingstas.

- Vi var väldigt nervösa inför vår tävlingsdebut tillsammans, men de här framgångarna betyder att vi kan satsa med tillförsikt inför höstsäsongen, säger Nadja.

Nu skall Gordan och Nadja dra igång med träningen för de fem moderna danserna också - alla måste sitta när det handlar om att slå sig in i svensktoppen.

- Ja, vi siktar på en plats bland de tre i toppen, säger Gordan och ser bestämd ut.

Nadja instämmer, hon vet att det betyder blod, svett och tårar - de sistnämnda hoppas hon på i form av glädjetårar.

Paret Gordan/Najda är målmedvetna. Det första de gjorde var att resa till Norge och skaffa fram träningsprogram av förre amatörvärldsmästaren och nu profesionelle Geir Bakke.

Till Stockholm

På hemmaplan i Västerås kan de få hjälp av klubbens tränare, Tommy Jälefors, med att avslipa detaljerna. De reser tätt som oftast till Stockholm där svenske topptränaren Lorraine Rhodin tränar dem.

- I den moderna avdelningen kommer vi att gnuggas av stockholmsparet Gunnar Karlsson och Solveig Jansson, berättar Gordan Draskovic.

Gordan och Nadja säger själva att de är tända på latinamerikanska danser, både sätter samban som nummer ett. Nadja tycker att rumban också passar henne.

Ingen av dem påstår sig ha någon dans som föder mardrömmar.

- Vi ska nog få till hela tiodagarsprogrammet bara vi kommer igång med träningen ordentligt, säger de, innan de filar litet på skosulorna inför en lätt försommarträning i lokalen på Viksäng.