Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De får årets kulturstipendier

Den vid Cannesfestivalen prisade Frida Kempff är en av årets kulturstipendiater som utsetts av Landstinget Västmanland.

Frida Kempff, som är uppväxt i Sala, är främst känd för kortfilmen Micky badar som i fjol fick juryns pris vid Cannesfestivalen. Filmen handlade om den 100-åriga Ebba ”Micky” Heyman som varje dag tog ett bad från en badbrygga i Köpenhamn.

Kempff tilldelas 20000 kronor av landstinget, lika mycket som de fyra andra stipendiaterna:

Tommy Hansen, fotograf, som med sina bilder bland annat skildrat människor i palestinska flyktingläger och i slumområden i Kenyas huvudstad Nairobi.

Anna Eilert, konstnär som arbetar med reliefer och skulpturer i lera som hon rakubränner. Hon är även lärare i skulptur och form vid Västerås Konstskola.

Joel Nilsson, sångare, kompositör och arrangör i vokalgruppen Vocado som tidigare i år utsågs till Årets kör av Sveriges kör-förbund.

Per Helge, poet som nyligen gav ut ett urval av sin produktion från fyra decennier. Han har också skrivit böcker om lokalhistoria och är litteraturrecensent i VLT.

Landstinget delar också ut ett heders-stipendium till teatergruppen Teatermaskinen i Riddarhyttan.