Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De får stipendium – och en unik chans

Alisa Stevanovic och Emelie Jin har en ambition att hela tiden tänka utanför boxen. Nu har eleverna prisats med ABB Industrigymnasiums Entreprenörskapsstipendium.

Västerås. Som ett led i skolans arbete med att stödja entreprenörskap delar ABB Industrigymnasium ut stipendier till elever med ”utomordentligt god entreprenörsanda”. Årets Entreprenörskapsstipendium tilldelas Alisa Stevanovic och Emelie Jin.

– Det är en slags bekräftelse på att jag visat vad jag går för i UF- och entreprenörskap. Jag är jätteglad och stolt över mig själv över vad jag åstadkommit, säger Alisa.

– Det känns väldigt stort. Jag är väldigt stolt och det är motiverande, för det var en bekräftelse. Men det känns också att man är på väg någonstans. Nu har man tagit steget efter UF och det känns väldigt spännande, säger Emelie.

De båda går i tvåan på skolan och menar att den utvecklat dem att se möjligheterna och berika den innovationskraft som de besitter.

– Det är ganska svårt att jobba med produktutveckling och då vill jag alltid sträva för att vidareutveckla, se det möjliga i det omöjliga. Jag vill gärna fortsätta hitta på lösningar och ta mig an utmaningar, menar Alisa.

Vilka UF-företag har ni drivit?

– Jag drev Evi UF. Vi arbetade med att energieffektivisera gym med vårt koncept EV-certifiering. Då skapade vi våra egna tekniska lösningar som genererar energi och därefter tillämpar vi det med andra smarta lösningar som solpaneler, energismartare belysning för att gymmet ska drivas med nollförd nettoenergi, säger Alisa.

Emelie berättar att hennes företag inte var alls lika tekniskt.

– Vi gjorde tygkassar där vi hade tryck från fyra lokala konstnärer från Västerås konstskola. Alla trycken var inspirerade från Afrika och vi skänkte tio kronor per kasse till Unicef. Vi hade också en egen innovation och det var portabla fickor till kassarna, vilket löser ett vardagsproblem.

Stipendieduon får nu chansen att delta på Emax Sverige på Chalmers i Göteborg i juni. Det är ett nationellt evenemang riktat till 100 av landets främsta entrepre-nörer i åldern 18–20 år.

– Jag är glad att skolan ger mig chansen att åka på det här lägret. Där ska jag utvidga mitt kontaktnät rejält, för att kanske samarbeta i framtiden inom företag. Vad för företag det kommer att vara har jag inte klurat ut, men det ska vara stabilt och lönsamt, säger Alisa.

De brinner för entreprenörskap och Emax ger, menar de, möjlighet att fylla på med ännu mer bränsle inför kommande innovativa utmaningar.

– Det är sällan man hittar en grej som man känner är rätt för mig. Så det känns extra roligt att åka till Emax, just för att det känns som att det passar, säger Emelie.