Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De håller koll på stans veganfika

Sojalatte, chokladboll, falafel och veganburgare. Allt fler matställen i Västerås utökar menyerna med veganfika.

Till och från träffas ett gäng Västeråsveganer för att testa utbudet på stans matställen. Ingrid, Denice, Martin och Gunnel med flera som slutat med djurprodukter och käkar veganskt känner varandra från en lokal facebookgrupp. Särskilda fikamöten arrangeras för att peppa varandra. De har brutit gamla matvanor och skaffat sig nya. Ersatt kött med sojakött, tofu, bönor och grönsaker och mjölkprodukter med veganska alternativ.

– Vi är alla veganer. Fikar ihop, testar utbudet. Kollar om det finns med på matsedeln. Det finns veganskt på Red Fellas, Global, O’Learys och fler ändå, säger Ingrid Wisell som är initiativtagare till träffarna.

Ingrid engagerar sig på olika sätt för att sprida veganismen och håller bland annat veganmatlagningskurser på ABF. För Ingrid är testätandet blodigt allvar.

– I eftermiddag kollar vi vad Kalle på Spången har att erbjuda. Ett till fikaställe för oss, säger Ingrid Wisell entusiastiskt.

Allt eftersom gänget låter sig väl smaka av cappuccino med sojamjölk, kärleksmorotsliknande kakbitar, chokladbollar och vegansk glass småpratar man om varför man är vegan och om hur mycket lättare det är att vara det i dag jämfört med för bara några år sedan.

I mataffärer finns vegetariska färdigrätter och halvfabrikat, grönsaksbiffar, falafel, färssås på pulver, konserver med ratatouille och ravioli, pulversoppor och tomatsåser, veganska mejerivaror som glass, mjölk, grädde och ost av soja och havre.

– När jag var 16 och nybliven vegetarian fick jag bara potatis och knäckemacka i skolan, påpekar Ingrid.

– I dag får alla barn som vill äta veganskt på skolorna. Dessutom utökas sortimentet i affärerna hela tiden.

Denice som blev vegan i januari och är ensam i sitt kompisgäng om att vara det gläder sig åt att få träffa likasinnade emellanåt.

– Jag lagar alltid vegansk mat. Min sambo är inte vegan, men tycker det jag lagar är gott. För mig är det viktigt att umgås och prata med andra veganer för att kunna förkovra mig.

Christer Rispling är själv inte vegan men dottern Ellen är det och därför det blir mycket sådan mat hemma.

– Jag påverkas av det etiska resonemanget och märker att jag mår bra i magen av veganskt, säger han.

Martin Näckdal-Bjurman blev vegan av hänsyn till omvärlden.

– Det handlar om omtanke om mig själv, om alla andra varelser och om naturen för mig.

– Vegotrenden är här för att stanna och utbudet ökar hela tiden, säger Gunnel Söderbäck, ordförande för Djurens rätt.

– Det finns väldigt mycket gott. Det är inte alls svårt äta veganskt, säger Ingrid Wisell.