Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De har bilder på Västerås från förra sekelskiftet

 
Nostalgi - Arosiana
Visa alla artiklar

Gamla Televerket, en bank som brann och gamla polisstationen kan John och Gunhild Gustafsson utan problem pricka in.

John och Gunhild Gustafsson har en kulturell skattkammare hemma hos sig.

Hundratals bilder, noggrant dokumenterade, på ett Västerås som inte är ett dugg likt sig i dag – 100 år senare.

John och Gunhild Gustafsson kan sin historia om det gamla Västerås. John flyttade hit i unga år men Gunhild är född och uppvuxen här.

De sitter vid ett matsalsbord i vardagsrummet och bläddrar i gamla foto-album och försöker minnas var fotografierna är tagna någonstans.

– Titta här. Det är gamla Televerket och en bank som brann upp totalt, säger Gunhild, och visar på ett fotografi i albumet.

Gunhild känner igen nästan alla platser i albumet och kan berätta om dem.

– Här där Igor ligger i dag låg den gamla polisstationen och brandstationen. Härifrån ryckte brandkåren ut med häst och vagn, säger Gunhild och ler.

Hon visar bilder av det gamla Djäknefängelset som finns bevarat än i dag.

– Det skulle rivas. Fritz Hellberg, som var fotograf, kontaktade riksantikvarien i Stockholm som i sista stund lyckades stoppa rivningen, säger John.

Gunhild visar bilder på sin farfars uraffär på Stora gatan. Vägg i vägg låg farmors modeaffär. Paret bodde ovanpå sina affärer fram till 1930-talet då de byggde ett hus på Kristiansborg.