Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De har hjärtat hos de hemlösa

KANDIDAT 4. Allt började en dag i vintras när Felicia Pejcic tittade ut genom fönstret i skolan. I den bitande kylan utanför såg hon en ensam och hemlös man gå förbi.

Annons

Hon frågade en lärare, Karin Kjörning, om hon visste hur man kunde hjälpa dem som har det svårt i livet.

Stadsmissionen kontaktades och efter ett besök hos dem började de fyra eleverna Marcus Wiss, Melinda Matsman, Felicia Pejcic och Amanda Jansson tillsammans med andra elever sitt hjälparbete för Stadsmissionen.

Som ett första led i sin kampanj för insamlingen till de hemlösa skrev de lappar och satte upp på skolor och restauranger för att informa om insamlingen av kläder och pengar. Sedan hade de öppet hus på Carlforsska. Dit kunde folk komma och skänka kläder, skor, julklappspapper, hygienartiklar eller andra saker.

Det ordnades också en föreläsning och då ökade intresset drastiskt och alla elever som ville fick delta i projektet.

– Vi samlade in en massa saker. Sedan slog vi in en del av det insamlade till julklappar, 300 julklappar blev det, och de blev utdelade till behövande på Stadsmissionen på julaftonen, säger Amanda Jansson.

Utav de kläder som samlades in fanns det också en del sommarkläder. De packades ner i kassar för att sparas till senare tillfälle.

Man samlade även in 50-öringar. De hälldes ner i en önskebrunn i Stadshuset.

– Det var många som skänkte kläder, både sånt som var nytt och gammalt. Men det var många fina tröjor, skor och hygienartiklar, säger Amanda.

När insamlingen var över anordnades det en tomteverkstad. Dit var de som ville välkomna för att slå in gåvorna som skänktes till Stadsmissionen.

Kommer ni fortsätta med ert hjälparbete?

– Ja, jag och min mamma har anmält oss som volontärer på Stadsmissionen i Armékyrkan. Vi ska arbeta där på fredagar, bland annat med att dela ut mat och hjälpa till i största allmänhet, säger Amanda Jansson.

– Ja, jag kommer att vara med i elevrådet på min nya skola. Jag ska driva den här saken där, säger Marcus Wiss.

Alla fyra ungdomarna – Marcus, Melinda, Felicia och Amanda – är överens om att på något sätt fortsätta sitt arbete med att hjälpa dem som har det svårt i vårt samhälle även om de efter sommaren börjar på olika skolor.

– Vi kommer fortsätta att samla in och skänka pengar till Stadsmissionen, säger Felicia Pejcic.

– Vi har jobbat som sjutton med det här. Det har varit mycket merjobb, vi har tiggt och bett om pengar och kläder. Men vi hoppas att det blir som ringar på vattnet och att fler kan få inspiration att hjälpa dem som har det svårt, säger Amanda Jansson.

Fyra fina ungdomar som sannerligen har hjärtat på rätta stället och vill hjälpa människor som far illa.

Om ni vinner priset som Västerås Vardagshjälte, vad ska ni göra med pengarna?

– Skänka pengarna till Stadsmissionen, säger alla fyra utan att låta det minsta tveksamma.

Vill hjälpa dem som har det svårt

Namn: Amanda Jansson, Felicia Pejcic, Melinda Matsman och Marcus Wiss.

Skola: Carlforsskas Individuella program, men till hösten skingras de för att börja på olika skolor.