Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De hittade en mystisk fågel

En grå dunig boll med klarröd näbb. Låter det som beskrivningen av en tamfågel som du saknar?

På Dybecksgatan på Skallberget sitter en liten fågel, förmodligen en unge, med det utseendet i en bur i väntan på att dess ägare ska höra av sig.

På onsdagen fångade åttaåringarna Alva Oskarsson, Sofia Stark och Simone von Börtzell in fågeln som hoppade runt utanför garagen. Den hade lite svårt att flyga.

- Vi har döpt den till Sam, för det finns en film som heter Samis äventyr och fågeln är nog lite äventyrlig, säger Alva Oskarsson.

En blå plastlåda med galler, som tidigare var hem till en hamster, plockades fram ur gömmorna hemma hos Alva och vips hade fågeln fått en tillfällig bostad.

Med hjälp av Alvas mamma Anna Oskarsson kontaktades polisen, som inte hade fått in någon anmälan om bortflugna tamfåglar. Då hörde de av sig till VLT.

Lite bildgooglande får trion - och även mamma Anna - att tro att det är en zebrafinkunge. Bland annat har fågeln vertikala svarta streck under ögonen, vilket den arten har.

Fågelkännare VLT varit i kontakt med säger att flickornas fynd mycket riktigt är en zebrafink, men möjligen en hona och inte en unge. I Sverige har man den som burfågel.

Fågeln har både ätit frön och druckit vatten i buren, vilket ger hopp om att han/hon mår bra.

Om ingen ägare hör av sig lämnas fågeln till polisen, berättar Anna Oskarsson.

Tror du att fågeln är din? Kontakta polisen, som kan sätta dig i kontakt med upphittarna.