Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De möblerade efter bordet

Familjen Malm bytte Lillåudden mot Östra hamnen ett stenkast bort. Boytan är ungefär densamma, men radhuset passar familjen med två tonåringar bättre.

Det går inte att se att det bara är några veckor sedan familjen Malm, Peter, Maria, Josefine och Jesper, flyttade in på Mälargatan.

Tavlorna i vackra blå toner hänger prydligt på plats. I vitrinskåpet står porslinet prydligt staplat, inte ett tidningspapper eller en flyttkartong så långt ögat når.

– Det känns som om man redan glömt att vi bodde någon annanstans, säger dottern Josefine Malm, 16 år.

Familjen är inga långväga flyttare, de bytte våningen på omkring 150 kvadratmeter på Lillåudden, mot 150 kvadratmeter i östra hamnen.

– Vi gillar området, men behövde ha boytan fördelad på annat sätt än i ett enda plan, berättar Maria, mamma i familjen.

Tre olika våningar passar familjen bättre.

– Här är det rymd, alla får plats, man kan göra olika saker och utan att gå på varandra, sammanfattar Maria på frågan hur radhuset fyller familjens behov.

I hallen har Malms inrett en rymlig och noga planerad garderob med skjutdörrar. Den svarar mot deras behov av förvaring.

I rummet mellan balkongen och köket tronar möbeln som avgjorde hur mellanvåningen skulle disponeras – köksbordet.

Det stora ekbordet rymmer gott och väl åtta personer och är navet i familjens vardag. Det, och stolarna, köptes på Nordik för ett par år sedan och matchar köket och trappan.

Ett stort bord tillåter vardagsmiddag samtidigt som symaskinen kan stå kvar, liksom helgmiddagar med gäster.

– Det går i och för sig inte att hitta en duk som passar måtten, vi dekorerar med ljus och blommor i stället, säger Maria.

För att få känsla för hur möbleringen skulle påverka rummet började familjen med att lägga ut mattorna.

Flytten har inte inneburit några stora möbelköp, familjen har använt det de har.

– Här har vi rum i rummen så att säga, vi kan både sitta och umgås, och ha ytor att röra oss på när vi har gäster, säger Maria.

Hon och maken tilltalades av radhusets olika möjligheter och Maria tillägger att familjen säkert inte har upptäckt alla ännu, att det finns möjligheter att ta tillvara.

Det har varit viktigt att behålla rymden på våningsplanet. Att vardagsrummet är vinklat är en del av charmen, allt behöver inte vara rakt eller fyrkantigt för att möbleras vettigt, tycker Maria.

Hon läser gärna inredningstidningar för inspiration och råd, gillar fina saker, men har en avspänd inställning till hemmet som hobby.

– Jag är egentligen inte så detaljfixerad, det är ju ting, och det är inte det som är det viktiga. Det är viktigt att alla trivs och att det är ett funktionsdugligt hem.