Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De planerade rånet i villan

 
Nostalgi - 60-talet
Visa alla artiklar

Den 28-årige schweizaren har också erkänt att han slog det första slaget med statyetten när Stålhammar lurades att hjälpa honom sätta på ett plåster på ena foten.

VLT 1 februari 1968.

De mordhäktade männen i Västerås har nu erkänt att de hade planerat att råna socialassistent Rolf Stålhammar!

Redan på eftermiddagen den dag västeråsaren mördades i sin villa på Vallgatan gick männen i detalj igenom hur rånet skulle gå till.

Den 28-årige schweizaren har också erkänt att han slog det första slaget med statyetten när Stålhammar lurades att hjälpa honom sätta på ett plåster på ena foten. Nästa slag slog den 30-årige västtysken och det var så kraftigt att statyetten gick sönder.

De nya medgivandena från männen innebär att de erkänner grovt rån. Grovt, därför att det var planerat.

Som Länstidningen tidigare omtalat slogs Stålhammar ner i hallen.

De båda männen hade kommit överens om att schweizaren skulle säga att han hade en skada på ena foten. När västeråsaren satt framåtlutad och hjälpte "den skadade" med ett plåster utdelade schweizaren ett kraftigt slag mot Stålhammars huvud. Omedelbart därefter gav också västtysken Stålhammar ett slag i huvudet med statyetten.

Inget av dessa slag var dödande.

Stålhammar avled under det strypgrepp som den västtyske sjömannen tog efter nedslagningen.

Sedan bars han till sin säng där han bands – f.ö. tämligen löst – med slipsar runt händerna och fötterna. Bindningen var så illa gjord att Stålhammar utan tvekan skulle ha kunnat frigöra sig om han levat.

Det är framförallt rekonstruktionerna i villan som "tvingat" de båda häktade männen att tala. Redan vid den första rekonstruktionen med schweizaren uppträdde denne på sådant sätt att polisen fick klart för sig att han själv utdelat det första slaget. F.n. finns det inget som direkt tyder på att de båda rånarna hade planerat att döda Stålhammar. Sannolikt skedde mordet "av misstag" – männen var rädda för att den man som bor i lägenheten under Stålhammar skulle höra något.

De båda häktade männen hörs nu om det 50-tal inbrott som de förövat i Danmark innan de gjorde sin flyktbetonade resa till Sverige. Två kriminalassistenter har anlänt till Västerås för att hålla förhören.