Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De räddade en man från elden

KANDIDAT 2. Det var en vanlig dag i början av december på Karlfeldts trapphusboende. Arbetet flöt på som vanligt för Ulrica Johansson och Lena Markus när plötsligt brandlarmet gick.

På sina branddosor kunde de se var i huset branden var och de sprang dit för att se efter vad som hänt. Ulrica Johansson stannade utanför dörren till lägenheten som larmade och kände efter med handen om den var varm. Det var den inte så hon öppnade försiktigt dörren.

Lägenheten var helt rökfylld, men hon tog sig in hukandes efter golvet och upptäckte lägenhetsinnehavaren sittande i en soffa.

Mannen var oförmögen att själv släcka elden och höga lågor slog ut från mannens hår och kläder.

– Han gjorde inga ansatser till att släcka själv. Han satt där helt orörlig, säger Ulrica.

Hon hade ingen skumsläckare till hands just då, men upptäckte en filt i en fåtölj som hon rev åt sig. Med den försökte hon kväva elden.

Lena hade också hört larmet och grep en brandsläckare och rusade ner till rummet som hade larmat.

När hon kom fram så glödde det fortfarande i filten så lite eftersläckning behövdes.

– Jag kommer ihåg ljudet av elden, hur det frasade, säger Ulrica.

Ulrica hade nu hunnit bli riktigt darrig på händerna och var tacksam för att Lena hade kommit och tagit över.

– Det var konstigt hur vi löste av varandra hela tiden med räddningsarbetet, säger Ulrica.

De fick ut den chockade mannen på balkongen för att han skulle få frisk luft. Sedan, efter rekommendation från SOS, hämtade de rumstempererat vatten och hällde över brännskadorna. De sprang ut och in och hämtade vatten och lakan att lägga över mannen. Det här hände i december förra året och det var kallt ute.

Sedan mötte de upp brandkår, ambulanspersonal och polis som tyckte att de hade gjort ett bra teamwork och att de hade gjort allting rätt från början till slut.

– Det är konstigt ändå, man gör brandövningar men man tror inte man ska minnas någonting när det händer något, men det gör man. Det sitter där någonstans i ryggmärgen, säger Ulrica.

Ett par veckor efter händelsen kom de poliser, brandmän, ambulanspersonal som var med vid brandtillfället, samt personal från Mimer och uppvaktade dem med tårta för deras goda insats.

– Det kunde ha gått riktigt illa och nu förstår man hur viktigt det är med påfyllning av brandövningar, säger Ulrica.

– Jag märkte också, att när jag var ute på julbord strax efteråt, så kollade jag noga var det fanns brandsläckare och nödutgångar på restaurangen, säger Lena.

Efter den här händelsen har också de som arbetar på Skallbergets serviceboende blivit mycket mer alerta om larmet går, även om det fortfarande är mest rökning och matlagning som orsakar larm.

Vad ska ni göra med pengarna om ni vinner?

– Först vill jag ordna något för dem som bor här. Sen ska min son få en ny cykel, säger Lena.

– Jag ska försöka sprida glädje till så många som möjligt, säger Ulrica.

Ulrica Johansson

Ålder: 48 år.

Bor: Fredriksberg.

Gör: Boendestödjare.

Min egen hjälte: Raoul Wallenberg.

Lena Markus

Ålder: 32 år.

Bor: Skallberget.

Gör: Boendestödjare.

Min egen hjälte: Min son – en riktig superhjälte