Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De roar Hallstas unga

Ordet kultur kan skrämma bort folk. Det tror i alla fall medlemmarna i Under balkongen, som är en kulturförening för unga.

Under balkongen har både floppat och haft succéer. Värst var det när endast tio personer kom för att se ett rockband som de hade lagt ner mycket pengar på.

– Men de som kom hade kul, och bandet också, så det var tur det, säger Stina Larsson, som är ordförande i föreningen.

Hon är också den som varit med i gruppen längst, hela åtta år.

En grå vinterdag samlas Under balkongens medlemmar för att ha ett möte. Det bjuds på fika och medlemmarna droppar in lite var-efter.

– Påminn mig att jag ska hålla en dagordning med allt sånt där, säger Stina till de första medlemmarna som har dykt upp.

Under balkongen arrangerar kulturevenemang för unga och de har några årliga evene-mang: Ung kultur möts, ung kultur natt, och en lokalspelning som de har döpt till underground där lokala ungdomsband spelar.

Det brukar vara just de evenemangen som blir mest besökta, men de har också gjort lite annat, som poesi-kvällar, filmfestivaler och ett nytt inslag; teatersport, som de arrangerar varje månad.

Då kommer improvisationsteatern Paus. De brukar hålla till på Hammarteatern som är hjärtat för Under balkongen och flera andra teaterföreningar, totalt är det tjugo grupper som har sitt säte på Hammarteatern.

Med på kvällens möte är också en kultursekreterare, Helena Arnell, ifrån Hallstahammars kommun.

Hon berättar att de stöttar det här för att de tycker att de är en självklarhet att de unga får ha något att säga till om inom kultur som vänder sig till ungdomar.

– Det roligaste med Under balkongen är att det hela tiden rör sig bland medlemmarna så att vi får in nytt blod in i föreningen och får en ny syn på saker, säger Stina.

Själva namnet Under balkongen kom de dåvarande medlemmarna på genom att slå upp ord i en ordbok, namnet passade för att vara en förening som inriktade sig på teater tyckte de.

Just nu håller föreningen på att planera inför det årliga Ung Kultur Möts. Det är en tillställning där vem som helst får komma och visa upp sig på scen i fem minuter. Det har hänt att de har fått ha extraföreställningar för att det har blivit knökfullt i lokalen.

– De evenemang som det kommer mest folk på är Ung Kultur Natt och Ung Kultur Möts. Det är för att de är väldigt lika varje år så man vet man får, säger Charles Metzmaa.

Eftersom Under Balkongen är en förening för unga byts medlemmarna successivt ut.

– I början är många lite mer tystlåtna då de äldre är kvar, men efter en tid blir de mer aktiva och slutligen tar de över, det blir som en naturlig upplärningsprocess, säger Helena Arnell.

Varför gick ni med i Under Balkongen?

– Jag gick med för att jag ville hjälpa till och tyckte att det verkade vara kul, säger Jenny Lövyttynen.

– Det roligaste är ändå att man får vara med och bestämma, säger Jeanette Gustafsson.