Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De rödgröna: Bra lärare ska ha bra betalt

I det rödgröna samarbetet – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet – i Västerås stad är skolan ett prioriterat område.

Precis som vi skriver i vårt valmanifest är skolans viktigaste uppgift att ge eleverna goda kunskaper, färdigheter och individuell utveckling. Sveriges utveckling styrs av våra framsteg på utbildningsområdet.

Välutbildade och kompetenta lärare som har tid för sitt viktiga uppdrag är en avgörande faktor för elevernas lärande och att de når utbildningsmålen. Generellt gör lärarna en god pedagogisk insats med elevernas bästa för ögonen.

I kommunstyrelsens förslag till budget för 2012 finns det 15 miljoner kronor som riktas till individuell löneutveckling. Tillskottet är utöver skolbudgetens nära 2,9 miljarder kronor.

Precis som lärarnas fackliga organisationer anser vi att skicklighet, engagemang och vilja att ta ansvar ska löna sig. Därför är satsningen inte avsedd att gå till generella lönepåslag.

Barn- och ungdomsnämnden ska liksom utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden se till att pengarna används som avsetts. De kommunala och fristående utförarna som tar del av extrapengarna blir också skyldiga att rapportera hur pengarna använts.

Vi har sedan vi tillträdde prioriterat besök på för-skolor och skolor och träffat många engagerade men frustrerade lärare. Arbetsbördan har ökat, inte minst den administrativa, utan att man fått ersättning för det. Genom den här insatsen tar vi ett första steg på väg mot en förbättrad löneutveckling för lärarna, en förbättrad kvalitet i undervisningen och att Västerås ska bli en ledande skolstad.

Vi är medvetna om att det fortfarande återstår mycket för att höja lärar-yrkets status.

Vi kommer därför att ta många fler steg och vi kommer att fortsätta besöka förskolor och skolor för att i dialog med lärare och övrig personal tillsammans forma den framtida skolan.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel