Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De rödgröna: Ett år efter valet – vi bygger en hållbar stad

Ett år har gått sedan vi rödgröna tillsammans gick till val med vårt gemensamma valmanifest, Möjligheternas rödgröna Västerås, och när vi nu blickar tillbaka kan vi med stolthet säga att vi inte bara pratat politik. Vi har förverkligat den. Vi gör skillnad.

Vi har under detta år sjösatt några viktiga insatser för att komma tillrätta med ungdomsarbetslösheten. Vi har bland annat ökat antalet kommunala sommarjobb med 200, arbeten som förutom värdefull arbetslivserfarenhet ger en möjlighet att få in en fot på arbetsmarknaden. Vi investerar i Ung resurs, ett projekt som ger ungdomar möjlighet att arbeta inom Västerås stad på halvtid och studera på halvtid för att kunna få ett gymnasiebetyg.

En levande stad är en viktig fråga för oss. Det kommande beslutet om att införa Smartkoll, en ny kollektivtrafik med tätare turer, snabbare sträckningar och tidtabeller som är enklare att följa är ett stort steg framåt för Västerås. Vi fortsätter att utveckla våra stadsdelar genom till exempel Bäckbysatsningen.

Vi gör även en offensiv satsning för att utveckla Västerås som cykelstad, vi investerar i allt från cykelparkeringar till cykelvägar.

När det gäller skolan har flera insatser gjorts för att uppnå vår vision om att alla elever ska få det stöd som behövs för att nå målen. Kommunfullmäktige har antagit en ny utbildningsplan. Vi satsar 15 miljoner kronor på individuell löneutveckling för lärare, och vi har tagit fram en plan för ökat fokus på teknikutbildningar. Redan vid årsskiftet kommer vi slå upp dörrarna för en kommunal teknikskola och tillsammans med insatser för en ökad kompetens i matematik lägger vi grunden för en kompetenshöjning både för lärare och elever.

Barns och ungas fritid är en prioriterad fråga. Därför har vi genomfört viktiga satsningar riktade mot ungdomsaktiviteter. Vi kommer att utveckla ridanläggningen på Rocklunda, vi projekterar just nu också för en betongpark för skejtare. Vi har höjt föreningsbidraget med 2,5 procent och avsatt medel till kulturskolan. Lögarängen, som redan fått en ny lekpark, får nu även en sandstrand som är klar 2012.

Vi har gjort en rad förbättringar på vård- och omsorgssidan. Matlyftet som ska ge en god och näringsriktig mat för de äldre, en ny upphandlingspolicy har klubbats med högre sociala och ekologiska krav. Vi har byggt tolv nya lägen-heter för personer med funktionsnedsättning och ytterligare 18 planeras för 2012 och vi har startat planeringen av ett nytt äldreboende med beräknad inflyttning 2013.

Men vi är inte nöjda ännu.

Vi vill göra det enklare att göra hållbara val i vardagen. Vi vill att heltid för dem som önskar ska vara det normala i kommunens verksamheter. Vi tycker att hemlöshet är ovärdigt ett välfärdssamhälle.

Vi vill skapa ett nytt resecentrum för dagens och framtidens kollektivtrafik. Vi vill att Västerås ska ligga i framkant i klimatomställningen. Vi vill skapa goda förutsättningarna för ett starkt entreprenörskap och företagande som kärna för näringslivsutvecklingen i Västerås.

De val vi gör i dag formar det liv vi lever i framtiden. Dagens investeringar skapar morgondagens samhälle. Därför är det här och nu som omställningen till ett långsiktigt hållbart samhälle för fler jobb och tryggad välfärd måste börja. Vi har börjat.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel