Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De rödgröna i Västerås: Vårt gemensamma uterum = allas vardagsrum

Så här på sommaren inser man hur viktigt det är att vi tar gemensamt ansvar för våra utemiljöer. Det gäller såväl den enskildes ansvar att hålla snyggt omkring sig som kommunens ansvar att vårda och ta hand om naturen.

Vår rödgröna ambition är att alla västeråsare ska ha tillgång till välmående vatten- och naturmiljöer. Västeråsarna ska känna att vårt uterum är allas vardagsrum där man möts över generations- och kulturgränser. Vi ska ha välskötta, stimulerande och spännande miljöer som är tillgängliga för alla. De ska vara välmående för såväl människor som djur att vistas i, där vi arbetar för att minska övergödning, försurning och förgiftning.

Detta görs sig inte av sig självt. Det krävs både engagemang, vilja och resurser. I budgeten för 2012 finns flera satsningar som visar att vi menar allvar med att vi vill göra ”Ett grönare Västerås”.

Tekniska nämnden har fått utökade resurser för skötsel av grön- och parkområden. Nästa år anläggs en sandstrand på Lögar-ängen, den nya spännande lekplatsen där är redan invigd. Ökade anslag gör att vi kan bibehålla och utveckla Ängsö naturreservat med sina 2,5 mil vandringsleder. På Björnön fortsätter arbetet med att öppna strandområdena, förbättra friluftsanordningar och skapa en attraktiv entré till Björnön.

I den vattenplan som nu arbetas fram lyfts behovet av åtgärder för att Mälarens vatten ska bli renare och hur vattenkvalitén i kommunens alla vattendrag ska förbättras. Åtgärderna är spridda på många aktörer och det behövs en samordning för att genomförda uppställda mål, vi har därför avsatt resurser för en ny tjänst, en vattensamordnare.

Vi har också avsatt extra resurser för att kunna genomföra de aktiviteter och åtgärder som finns i handlingsplanen för kultur- och naturmiljöer i Västerås.

Det ska vara lätt att leva i Västerås utan bil. Därför fortsätter vår satsning på att bli cykelstaden nummer ett. Nya cykelparkeringar i centrum planeras, bättre skyltning och underhåll av våra cykelvägar, vi röjer sly och förbättrar belysningen. Redan i höst lanseras den nya cykelkartan!

När stadens befolkning växer ökar också antalet gator och parkområden som behöver skötsel. De senaste åren har den ordinarie budgeten för underhåll av parkutrustning, lekplatser och bollplaner minskat. Så kan det inte fortsätta om Västerås även i fortsättningen ska ha välskötta parker och skogar.

Vi önskar alla västeråsare en sommar full av upplevelser och avkoppling i vårt gemensamma utomhusvardagsrum!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel