Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De rödgröna partierna måste vara beredda att agera på egen hand i riksdagsarbetet.

De rödgröna anklagar regeringen för att göra sig beroende av Sverigedemokraterna, men talar samtidigt om att hålla ihop i riksdagsarbetet. Det är att både äta kakan och ha den kvar.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) avvaktar den slutliga rösträkningen innan det är dags för nya utspel och inviter till andra partier. Det är klokt, då det finns en möjlighet att slutresultatet ger regeringen en egen, om än knapp, majoritet i riksdagen.

Det är dock inte så sannolikt att de borgerliga allianspartierna kan vinna tre nya mandat, så det finns goda skäl att fundera över en framtid i minoritet. Reinfeldt har i första hand talat om inviter till Miljöpartiet, men det är oklart om han menar regeringssamverkan eller ett fastare samarbete i enskilda sakfrågor.

Miljöpartiet har tackat nej och menar att regeringen bör inbjuda alla partier utom Sverigedemokraterna för samtal. Det spekuleras om att Miljöpartiet spelar högt för att få mer makt. Ett långsiktigt mål skulle enligt Aftonbladet vara att bilda en regering med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Folkpartiet och Centerpartiet.

Även om just detta är ett illasinnat rykte visar det en grundläggande svaghet i de rödgrönas sätt att agera när Sverigedemokraterna kommer på tal. De varnade i slutskedet av valrörelsen för att regeringen var beredd att bli beroende av Sverigedemokraterna, medan de rödgröna ville ha en majoritetsregering. Det var huvudbudskapet när Thomas Östros (S) valtalade utanför valstugan i Västerås ett par dagar före valet. Men budskapet innebar att Folkpartiet eller Centerpartiet, om de rödgröna fick flest mandat i ett oklart läge, skulle bryta upp från det borgerliga samarbetet.

Nu har i stället allianspartierna gjort ett bra val. Den borgerliga Alliansen är klart störst med bara några mandat från egen majoritet. Då vore det logiskt att rödgröna partier, om de menade vad de sa före valet, vore beredda att ingå i en alliansledd majoritetsregering.

Men icke sa Nicke. Nu är Miljöpartiet avvisande medan de andra partierna och rödgröna opinionsbildare talar om att de rödgröna måste fortsätta sitt samarbete. Det går inte i hop. Om regeringen inte skall bli beroende av Sverigedemokraterna måste den kunna samarbeta med andra partier. Då kan inte dessa partier säga nej och samtidigt anklaga regeringen för göra sig beroende av Sverigedemokraterna.

Nyckeln är det rödgröna samarbetet. Det kan finnas skäl för de rödgröna att i nästa valrörelse uppträda gemensamt. Men de måste vara beredda att agera på egen hand i riksdagsarbetet.

Regeringen bör på några konkreta punkter visa sin goda vilja. Vore den trogen sina egna förslag borde den avgå för att sedan återkomma. För de borgerliga har drivit igenom en vilande grundlagsändring om att regeringen alltid skall avgå efter val. Då borde de leva som de (i alla fall tidigare) lärde.

Talmansposten kan erbjudas till socialdemokraten Björn von Sydow. Han var tidigare en utmärkt talman och imponerar mer än sittande Per Westerberg (M). Vidare bör de rödgröna partierna inbjudas till samtal. Men de bör föras med varje parti för sig.

Det går inte att förhandla med de rödgröna gemensamt i varje fråga i riksdagen. Det skulle dra löje över de etablerade partierna. Sverige kan mycket väl fungera med en minoritetsregering, förutsatt att den rödgröna oppositionen tar sitt ansvar.