Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De rödgröna: Vi sparar inte på gymnasieskolan

När gymnasiets skolportar öppnas i höst kommer eleverna att möta en påtagligt förändrad gymnasieskola. Antalet studieförberedande program fördubblas och antalet nationella inriktningar ökar från cirka 30 till 60.

Det finns en hel del positivt med den stora gymnasiereformen. Den största bristen är dock att det på de nya yrkesinriktade programmen inte är obligatoriskt att läsa till högskolebehörighet. Ännu värre är att den borgerliga regeringen skär ned stats-bidraget till gymnasiet med början från andra halvåret 2012. 2015 är nedskärningarna uppe i 1930 miljoner kronor.

För Västerås stad handlar det om nära 10 miljoner kronor mindre till gymnasiet redan 2012, för att sedan fortsätta minska varje år till 2015 då det kommer det att vara 28 miljoner.

Det nya gymnasiet är en reform med stora förändringar. Reformer kostar, och gymnasiereformen är inget undantag. Frågan i de kommunala skolförvaltningarna är inte om, utan hur mycket gymnasiereformen kostar. Den borgerliga regeringen har uppenbarligen en helt annan bedömning av kostnaderna än Sveriges kommuner. Regeringen tror att den nya gymnasieskolan blir billigare än den gamla.

Vi anser att det inte borde göras några besparingar alls förrän det står klart vilka effekter förändringarna för med sig. Därför kommer vi i den kommunala budgeten för 2012 kompensera gymnasieskolan i Västerås för de borgerliga nedskärningarna.

Och vi ger inte upp i att påverka regeringen så att det inte blir nedskärningar av statsbidragen till gymnasieskolan de kommande åren.

Västerås har två borgerliga riksdagsledamöter som också finns i Västerås kommunfullmäktige. Kommer Staffan Anger (M) och Roger Haddad (FP) att agera för att se till att den borgerliga regeringens kommande neddragningar inte blir verklighet? Eller instämmer de i regeringens resonemang?

Om de delar vår uppfattning att det inte blir billigare, kanske de tycker att det är okej att kommunen ska ta notan på 28 miljoner? Pengar som vi vet skulle komma väl till pass för att i stället stärka skolan och andra verksamheter i Västerås stad.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel