Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De rödgröna: Vi vill utveckla skolan – inte avveckla den

De borgerliga partierna beskriver sin syn på omställningsbehoven inom den kommunala skolan. Vår bild skiljer sig på flera punkter. När det gäller Wenströmskas framtid vill vi att man säkrar verksamheterna som finns i lokalerna innan man börjar tala om försäljning av byggnaden.

Vi tror på en ordentlig analys som belyser hela frågan från lokaler till programstruktur och sökandeströmmar. Först därefter kan vi fatta rätt beslut.

När det gäller läraromställningen har de borgerliga politikerna endast delvis rätt. Kraven på, och behoven av lärare i Västerås skolor förändrats, som alltid över tid. Vi har dock varit med förr och vis av erfarenhet har vi is i magen och rusar inte heller före i denna fråga.

Oppositionen vill dock vältra över hela ansvaret för den befarande läraromställningen i kommunen på Proaros. Det som de föreslog var dock inte att skjuta till extra pengar för att behålla lärare, som påstås, utan en utredning av konsekvenserna av att skjuta till pengarna. Här läggs rökridåer för läsarna. Det tål att också att tilläggas att de extra 9,6 miljoner kronor som de borgerliga hävdar att de vill lägga på Proaros endast skulle gå till avveckling av lärare, alltså att säga upp med avgångsvederlag.

Vi säger i stället följ utvecklingen och säkra kompetensen så hjälps vi åt med ansvaret och omställningen. Vi ser att det till hösten finns en fortsatt efterfrågan på lärare och att den kartläggning kring lärarlegitimation som måste göras snabbt kan förändra vilka som ska undervisa på vilka skolor. Vi måste också närmare studera intagningarna till Proaros skolor för nästa läsår innan vi säkert vet hur personalsituationen behöver se ut.

Vi vet dock med säkerhet att vi fortsatt måste ha en bra resurstilldelning till våra skolor och satsa offensivt på vidareutbildning för pedagoger i alla våra verksam-heter. Därför har vi tagit initiativ till ett kompetenscentrum som ska inrättas tillsammans med Mälardalens högskola vid årsskiftet. På detta sätt utvecklas skolans arbetssätt så att lärarna får möjlighet att arbeta utifrån de senaste evidensbaserade metoderna.

Vi vet också att vi måste hålla ett öga på personaltäthet och mängden arbetsuppgifter vi lägger på lärarna. Förhoppningen är att den omorganisation av Proaros som pågår och översynen av beställar-utförarmodellen som initierats ska mynna ut i en positiv utveckling även på de områdena.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel