Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De sjöng in våren men sommaren var redan där

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

I helgen var det som bekant två ”högtider” som ligger många varmt om hjärtat. Valborg och första maj tycker jag som exilskåning firas bäst i min forna hemstad Lund.

På valborg är det tradition att man redan på morgonen stiger upp för en sillfrukost och sedan masar sig till Stadsparken var man blir kvar in på eftermiddagen. Firandet i stadsparken är en av Sveriges största spontana ansamlingar och varje år beräknas 15 000 - 17 000 personer dyka upp. Detta året berördes vi av ett regnområde men med min kollega Linnea Rehns nummer i mobilen kunde jag och mina vänner gå till parken i uppehållsväder.

Efter firandet i parken finns det diverse upptåg att delta i, själv gick jag hem och laddade om med en pizza innan kvällens bravader brakade loss.

På första maj har man inte bara tillfälle att visa sitt politiska misstycke utan man kan även gå ner i Lundagård och lyssna på Lunds studentsångare som sjunger in våren. Men när de stod så fina i sina kostymer och mössor, och sjöng så vackert, visste de inte att sommaren redan var där.

Den meteorologiska definitionen på sommar är en dygnsmedeltemperatur över 10 grader i fem dygn. Man säger att sommaren anlände det första av dessa fem dygn vilket var den 26 april för Lund.

SMHI väderredaktion, Nils Holmqvist