Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De sjunger i Mälarslaget

Västeråsarena har röstat fram sina favoritkörer i VLT:s egen körtävling Mälarslaget 2010. Fredagen den 2 juli, under Västerås Cityfestival, kommer de tre tävlande körerna att uppträda på Sigmascenen och vinnaren presenteras.

Här presenterar vi de tre finalisterna:

Singoalla

Scenisk, publikfriande och uttrycksfull är vad kören Singoalla skulle beskriva sig själva om de fick göra det med tre ord. I 20 år har kören funnits, men under ledning av Kella Næslund i 15 år.

23 personer mellan åldrarna 25 till 60 år sjunger i Singoalla och musikstilen sträcker sig alltifrån jazz och pop till svenska folkvisor.

Det viktigaste av allt, efter att ha kul, är att det låter bra.

– Det roligaste är när man tränat länge och när allt sitter riktigt bra, säger Catarina Eriksson, en av sångarna i kören. Och Kella nickar.

– Kvalité är viktigt!

Efter Mälarslaget väntar ett samarbete med den forna Idoldeltagaren Jon Sindenius. Tillsammans kommer han och Singoalla att sjunga Jons egna låtar, men även en hel del ur Cornelis Vreeswijks arkiv.

– Det ser vi verkligen fram emot, säger Catarina glatt.

Västerås Harmony Show Chorus

Inom barbershop i Sverige är Västerås Harmony Show Chorus en etablerad kör med flera meriter i bagaget. Körstilen går ut på att i fyra stämmor framföra en genre som härstammar från USA och detta görs utan någon musik i bakgrunden.

– Det bästa är att vi alltid har roligt, det är en sådan glädje man får av musiken, säger Barbro Rohlin, körsångare och veteran inom barbershopstilen.

Kia Fröberg är också med i kören.

– Det är mycket ansvar och organisation som behövs i en kör, men i slutändan är det så roligt när man får tillbaka publikens respons, säger Kia.

Kören består av ett 70-tal personer, endast kvinnor, i åldrarna 18 till 72 år och karaktäriskt för denna kör är de glittriga kläderna, sminket och håruppsättningarna som är en del av showen.

– Många blir väldigt glatt förvånade när de ser barbershop, det är nog inte vad de tänkt sig från början, säger Barbro med ett leende.

Veni Vidi Canti

En av Västerås gospelkörer är Veni Vidi Canti, som många kanske känner igen från drive in-vigslarna på Power Meet där de varit med sedan några år tillbaka. Även i år kommer de att vara med och sjunga.

– Det är jätteroligt att få vara med, säger Karin Hedberg, sångare i kören.

Gospelkören har sin bas i Önsta kyrka med kyrkomusikern Karin E Aase som ledare. Vad som kännetecknar denna kör är gospelmusiken, med inspiration från de afroamerikanska tonerna och givetvis de lila kåporna som kören alltid har på sig när de uppträder.

– Det är en stor gemenskap och trygghet man känner när man är med i vår kör, berättar Karin som under flera år varit körledare inom gospelmusiken.

Medlemmarna är 18 år och uppåt och antalet som sjunger är runt 35 personer.

– Det är så härligt att kunna förmedla den energi och glädje vi har när vi sjunger, säger Karin Hedberg. Och Aase håller med.

– Jag har aldrig någonsin funderat på att lägga ner gospeln, den är en stor del av mitt liv.

Så här röstar du!