Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De ska förbättra skyddet mot cyberattacker

Det strategiska forskningsprojektet på Mälardalens högskola har beviljats 28 miljoner kronor.

– Cybersäkerhet är ett område som är utpekat som strategiskt viktigt, där hela samhället behöver bli bättre på att skydda sig, eftersom cyberattacker blir allt vanligare. Därför känns det extra bra att vi nu får medel för att forska på området, säger projektledare Mikael Sjödin i ett pressmeddelande.

Nu ska projektet "Serendipity" undersöka hur säkerhetskritiska system som styr tekniken i samhället kan få ett bättre skydd. Tidigare forskning har tenderat att fokusera på vad som händer när något går fel av misstag, när det blir en bugg i systemet till exempel. Speciellt för forskningsprojektet som genomförs på Mälardalens högskola är att forskarna istället tittar närmare på vad som händer när något går avsiktligt fel, som vid en cyberattack.

– Eftersom dagens samhälle är uppbyggt på teknik kan cyberattacker slå ut ett helt samhälle. Så dels handlar projektet om att förbättra enskilda produkter, dels om att se till så att vi har ett robust samhälle som kan stå emot attacker från brottslingar, men även angrepp från andra nationer, säger Mikael Sjödin.

Projektet har beviljats 28 miljoner kronor av Stiftelsen för strategisk forskning. Tanken är att forskningen ska kunna bidra till att göra myndigheter, industrier, infrastruktur och andra viktiga funktioner i samhället mindre sårbara för cyberattacker.