Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De skapade ett liv och sju hem ihop

Fem av de egna kåkarna och ett hus till äldsta sonen har Helga avbildat, gjort broderier av och låtit rama in i en fönsterbåge.

Annons

De har delat ett liv tillsammans och det de inte har haft med sig i kunskaper från början, har de fått lära sig under resans gång.

– Jag har alltid tyckt att jag har haft tummen mitt i handen, men nu kan jag göra det mesta i ett hus.

Eller som Manfred säger:

Just nu bor de i 187 smakfullt inredda kvadratmeter i ett hus med mycket ljus på Eriksborgsområdet.

De började sitt gemensamma liv på Svärdsliljegatan i Västerås, i ett rum med sovalkov, modernt för att vara tidiga 50-tal.

De flyttade in i en liten gul villa i Skultuna, när de båda fått jobb på mässingsbruket. Ett större vitt hus blev bostad därefter så att de kom lite närmare arbetsplatsen.

På sina utflykter runt om i Bergslagen hade de fått syn på ett renoveringsobjekt med tinnar och torn i Engelsberg.

– Huset var nerkört i botten. Trädgården var helt igenväxt, och stor del av träarbetena var ruttna.

Fastigheten hette på den tiden Lugnet, senare känd som Villa Englaro. I fjorton år hade Manfred och Helga sekelskiftsvillan som fritidsobjekt.

– Ett hus med elva rum, två kök och 32 fönster innebar jobb jämnt.

De har många minnen från Ängelsberg, från det charmiga huset, från trädgården, från de vackra omgivningarna i Bergslagsnatur, från bröllop, firmafester och födelsedagar som firats där.

1996 sålde Manfred och Helga till en kollega från mässingsbruket och därmed var Villa Englaro född.

Manfred och Helga bytte inte bara fritidshus, utan också bostadshus och landskap, bosatte sig på Sörmlandssidan av Kvicksund och kom till villa med pool.

– Vi hade en son i Örebro och en son i Västerås. Vi bestämde oss för att bosätta oss någonstans mitt emellan.

När den betydligt äldre ”grossisthandlarvillan” på åsen i Kvicksund skulle säljas kunde de bara inte motstå. De bytte bostad igen.

Så var de återigen ägare till ett hus som var i behov av renovering och med utrymme för både dem själva och några familjer till.

Sedan 2004 bor de i det stora huset på Erikslundsområdet. Flyttivern har mattats betydligt. Även besöken på loppisar och därmed jakten på passande inredningsdetaljer och speciella möbler har minskat och i stort sett upphört.

Inredningsdetaljer och möbler behövs inte längre, huset är redan fyllt av gammalt och nytt i smakfull blandning.

Här och där också av Helgas uppfinningsrikedom och kreativitet, och minnen från deras år på mässingsbruket.