Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De skottar våra gator

Kostnaderna för snöröjning har skenat de senaste åren. Nu hoppas kommunen spara pengar på snösvängen genom en ny upphandling

Det står klart sedan den nya upphandlingen för både vinterväghållning samt drift och underhåll av gator och parker i Västerås blev färdig på tisdagen.

Ungefär 28 miljoner kronor om året kommer gatuunderhållet kosta framöver. I centrum blir det bolaget Västmanlands fastighetsskötsel som får ansvara för driften. I västra Västerås, Dingtuna, Barkarö och Kvicksund är det Peab som fått uppdraget. Enligt Västerås stad sparar kommunen 9 miljoner kronor varje år på den nya upphandlingen som gäller från maj 2012 till år 2015 med möjlighet till förlängning. Fast vad den slutgiltiga notan för snöröjningen kommer att landa på är fortfarande oklart. Bolagen som anlitats får betalt per plogningspådrag och det är priset per pådrag som blivit lägre jämfört med tidigare upphandling.

– Med snöröjningen vet man aldrig förrän vintern är slut, säger Carin Lidman (S), ordförande för tekniska nämnden i Västerås.

Vid ett stort pådrag tar det cirka tio timmar att ploga alla gator och vägar. Blir det en snöfattig vinter garanteras bolagen ändå ersättning för fem stora pådrag.