Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De tar till rymdteknik för att rena luft och spara energi på samma gång

Tre barndomsvänner från Hallstahammar står bakom det nystartade företaget Sally R som ska rena inomhusluft och samtidigt sänka energiförbrukningen i byggnader.

Annons

Fredrik Edström och Viktor Kjellberg har känt varandra sedan barnsben, har bland annat gått i skola och spelat fotboll i hop. Anders Edström är Fredriks lillebror och den ende i trion som bor kvar i Hallstahammar. Han jobbar på Sandvik.

För några år sedan började de prata om att "det skulle vara kul att göra något tillsammans". I februari blev det verklighet.

Företaget döpte de till Sally R efter den första kvinnliga astronauten i USA Sally Ride, förklarar Fredrik och Anders som båda har stort intresse för rymden.

Bröderna står för de tekniska delarna i företaget, Viktor är ekonomen som även sköter marknadsföringen.

Fredrik Edström var med och grundade bolaget Airwatergreen i Uppsala 2009. Det jobbar med luftavfuktning och har 10 anställda idag. Ny Teknik och Affärsvärlden har utsett Airwatergreen till ett av de 33 hetaste teknikbolagen i år.

Även om de två företagen tycks ligga nära varandra så finns det inga tankar på att slå i hop dem. Det är två olika affärsidéer, påpekar Fredrik Edström.

Nu har man sökt patent för en metod att minska energiförbrukningen i byggnader och samtidigt rena inomhusluften.

– Vi har tittat på hur man gör i rymdskepp där man inte kan ta luft utifrån.

Enligt Fredrik ska "en stor svensk fastighetsförvaltare" göra ett test av deras produkt i början på nästa år. Mer än så vill de inte berätta i dagsläget.

– Tanken är att ha en färdig produkt i slutet på nästa år, framhåller Anders Edström som ansvarar för produktutvecklingen.

Sally R kommer i första hand att rikta sig mot fastighetsföretag, påpekar Viktor Kjellberg:

– Det kan vara kontorskomplex och gallerior. Hotell är väldigt spännande.

Fredrik Edström förklarar att det är tuff konkurrens i branschen. Men det handlar om ett ökande behov av att rena luft från föroreningar, speciellt i storstäder världen över.

Sally R håller än så länge till på Expectrum i Skrapan. I höstas blev företaget antaget av Create Business Incubator Mälardalen AB (som ägs av Västerås Science Park, Munktell Science Park i Eskilstuna och Sörmlandsfonen) .

– Det är en kreativ miljö, säger Viktor Kjellberg. Vi får coachning och kan utnyttja erfarenheter och nätverk.

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare – och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.