Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De tar till rymdteknik för att rena luft och spara energi på samma gång

Tre barndomsvänner från Hallstahammar står bakom det nystartade företaget Sally R som ska rena inomhusluft och samtidigt sänka energiförbrukningen i byggnader.

Fredrik Edström och Viktor Kjellberg har känt varandra sedan barnsben, har bland annat gått i skola och spelat fotboll i hop. Anders Edström är Fredriks lillebror och den ende i trion som bor kvar i Hallstahammar. Han jobbar på Sandvik.

För några år sedan började de prata om att "det skulle vara kul att göra något tillsammans". I februari blev det verklighet.

Företaget döpte de till Sally R efter den första kvinnliga astronauten i USA Sally Ride, förklarar Fredrik och Anders som båda har stort intresse för rymden.

Bröderna står för de tekniska delarna i företaget, Viktor är ekonomen som även sköter marknadsföringen.

Fredrik Edström var med och grundade bolaget Airwatergreen i Uppsala 2009. Det jobbar med luftavfuktning och har 10 anställda idag. Ny Teknik och Affärsvärlden har utsett Airwatergreen till ett av de 33 hetaste teknikbolagen i år.

Även om de två företagen tycks ligga nära varandra så finns det inga tankar på att slå i hop dem. Det är två olika affärsidéer, påpekar Fredrik Edström.

Nu har man sökt patent för en metod att minska energiförbrukningen i byggnader och samtidigt rena inomhusluften.

– Vi har tittat på hur man gör i rymdskepp där man inte kan ta luft utifrån.

Enligt Fredrik ska "en stor svensk fastighetsförvaltare" göra ett test av deras produkt i början på nästa år. Mer än så vill de inte berätta i dagsläget.

– Tanken är att ha en färdig produkt i slutet på nästa år, framhåller Anders Edström som ansvarar för produktutvecklingen.

Sally R kommer i första hand att rikta sig mot fastighetsföretag, påpekar Viktor Kjellberg:

– Det kan vara kontorskomplex och gallerior. Hotell är väldigt spännande.

Fredrik Edström förklarar att det är tuff konkurrens i branschen. Men det handlar om ett ökande behov av att rena luft från föroreningar, speciellt i storstäder världen över.

Sally R håller än så länge till på Expectrum i Skrapan. I höstas blev företaget antaget av Create Business Incubator Mälardalen AB (som ägs av Västerås Science Park, Munktell Science Park i Eskilstuna och Sörmlandsfonen) .

– Det är en kreativ miljö, säger Viktor Kjellberg. Vi får coachning och kan utnyttja erfarenheter och nätverk.

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare – och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.