Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"De unga tål inte pilsner"

Han går upp innan de sista människorna går hem från krogen, allt för att hålla vår stad ren och fin.

Ny serie på nätet om våra jobb. Vem vill du läsa om?
Tipsa oss på 720 21

Fem på söndagsmorgonen är Västerås en lugn stad. Bara några sista tappra själar på väg hem från nattens fester . Men Bo ”Greven” Hellkvist är i full gång med sitt arbete.

- Man blir förvånad över hur mycket skräp som folk kastar på gatan bara, säger Bo.

I snart fem år har den gamle rallyföraren hållit våra gator rena. Fem år som varit nästan helt fria från olyckor. Förutom en och annan full ungdom som han fått lov att preja upp mot en vägg.

- En gång var den nån som fick tag på min jacka och höll på att dra ut mig ur maskinen. Men det var inte så farligt, han trodde att vi var släkt, säger han.

I sina yngre dagar körde Bo rally i vad han kallar gärdsgårdsserierna, men på åttiotalet gav han upp den karriären och startade en bilverkstad. I över 20 år jobbade han med bilar innan han bytte bana ännu en gång och började med renhållning.

- Ja, nu kör man runt i en sjujäkla damsugare, precis som hemma fast lite större, säger Bo.

Den stora damsugaren, är av märket Johnston och drivs på en speciell sort diesel. Ett syntetiskt bränsle som är helt luktfritt.

- Det är nästan så rent att man kan dricka det, det smakar nog inget heller, säger han.

Greven trivs bra med sitt arbete. Speciellt nu när vårsolen börjar titta fram. Men tyvärr innebär också solen mer arbete. Människor dricker mer, vilket lämnar sina spår på marken.

- Det är som om det serveras dålig mat på krogarna, det står någon i varenda port och spyr. Ungdomar tål inte pilsner, säger Bo och kör vidare i sin maskin.

Fakta

Namn: Bo ”Greven” Hellkvist

Ålder: 60 år

Intressen: Rally och bilar.

Yrke: Gatusopare

Konstigaste föremål: Döda djur.

Vanligaste föremål: Det är en jävla massa fimpar överallt.

Bästa med jobbet: Våren, när solen skiner.