Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De värnar om Vallbys unga

KANDIDAT 3. Josua Kwiek och Fuat Karacan arbetar som projektledare för en grupp ungdomar på Vallby. Ungdomar, som om inte den här hjälpen fanns, troligen skulle hamna på alldeles fel ställe i vårt samhälle.

Josua Kwiek och Fuat Karacan kallar sig Vallby Unit och finns till för att hjälpa ungdomar på Vallby som varit på väg att hamna utanför.

– Oftast har de inget jobb och ingen utbildning. Vi vill hjälpa dem att komma tillbaka in i samhället och motivera dem. Vi måste göra något nu. Vi måste prata ut och lära dem att hantera konflikter, säger Josua.

Ofta hoppar ungdomarna av skolan, men även de som går färdigt sin utbildning känner sig ofta utanför samhället och då är risken stor att de hamnar i dåligheter.

– Ofta råkar de illa ut. De känner ofta att faran hänger över dem dygnet runt. Kan vi vara med dem en timme så gör den timmen mycket för dem och att de kan känna sig säkra, säger Josua Kwiek.

Många ungdomar på Vallby blir stökiga på grund av att de känner sig utanför.

– Men det har blivit mycket lugnare nu. Vi är ute och kvällsvandrar för att de äldre ska kunna känna sig trygga med att bo och vara här. Ibland kommer det fram människor och kramar om oss för det arbete vi har gjort, berättar Josua.

De tycker båda att jobbet är jätteroligt och vill gärna fortsätta med det de gör. Men de vill också gärna ha mer utbildning i framtiden.

Fyra av ungdomarna som de har hand om har fått sommarjobb. De gör lite av varje för att förbättra Vallbys utseende. Den dagen VLT är på besök är det dags att olja in ett trästaket vid Vallby centrum. På sikt kan det också bli så att sommarjobbet kan leda till ett fast arbete för i alla fall en av dem.

Mellan sju och åtta ungdomar är med i den basgrupp som Josua och Fuat arbetar mest med.

– Det här är ett tvåårsprojekt. Men projektet behövs verkligen, också i framtiden, säger Fuat Karacan. Speciellt under sommaren då det har en tendens att bli lite stökigare här på Vallby.

Josua och Fuat berättar också att de delar upp sin semester så att någon av dem alltid finns på plats och är tillgänglig.

– Vi träffar ju grabbarna varje dag. Det går inte bara att stänga dem ute när man går hem, utan vi får ta jobbet med oss hem och vi får vara beredda på att telefonen kan ringa när som helst på dygnet när någon behöver vår hjälp.

Både Josua Kwiek och Fuat Karacan har växt upp på Vallby och känner till området väl. Josua har nyligen flyttat till Fredriksberg men Fuat har blivit Vallby trogen i hela sitt liv.

Vad ska ni göra med pengarna om ni vinner?

– De åker in på mitt sparkonto, säger Fuat.

– Jag skulle vilja resa någonstans där det finns palmer och stränder, säger Josua.

Josua Kwiek

Ålder: 22 år.

Bor: Fredriksberg sen en tid tillbaka.

Gör: Projektledare på Vallby.

Min egen hjälte: Benjamin Kalinovic som arbetar på fritidsgården, han har hjälpt mig väldigt mycket.

Fuat Karacan

Ålder: 22 år.

Bor: Norra Vallby.

Gör: Projektledare på Vallby.

Min egen hjälte: Min pappa och mamma.