Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: 50 procents lägre tågpendling efter pandemin? 

Erfarenheterna från tåg och busspendling i Sydney, Tokyo, Manchester, Boston, Chicago och Houston är i stort sett följande: Pendlingen planar ut på cirka 50 procent av antalet pendlare före pandemin. Samtidigt så jobbar amerikanarna mer timmar under pandemin än före. Det blir mer arbetstid framför datorn i hemmet och mer tid på telefon i hemmet än på kontoret i storstadens centrum.

Jag har frågat en tågvärdinna i Västerås, som jobbat i 20 år som just konduktör, om hur mycket tågresenärer som pendlar till och från Stockholm i dag jämfört med före pandemin. Hon sa: Ungefär 50 procent.

Frågan är om Nya Resecentrum för cirka 2 500 000 000 kronor, cirka 100 års driftsbidrag till Västerås flygplats, behövs?

En väntsal utan intäktssida. Ingen betalar för att vänta på ett tåg. Bara miljardkostnader för investeringen. Samt härtill hörande drifts och underhållskostnader. 

Evert Jonson 

Kan tänka utanför boxen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel