Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Åkesson har fel om EU

Annons

Den 9 maj skriver Sverigedemokraternas partiledare i VLT om hur han tycker att Europasamarbetet ska monteras ner. Vi liberaler håller inte med. EU behövs mer än någonsin, och det är avgörande att Sverige är med och påverkar och fattar beslut som påverkar vår vardag och vår framtid.

Jimmie Åkesson är inte ensam om att vilja riva ner EU-samarbetet. Inte sedan 1930-talet har så många främlingsfientliga partier varit representerade i EU-ländernas nationella parlament, och nu mobiliserar de inför valet till EU-parlamentet. Där dessa partier får makt begränsas människors frihet, gränser stängs och samarbeten upphör.

Men över hela Europa är vi också många som vill något annat. Liberaler tar kampen för öppenhet, frihet och en europeisk framtid där vi löser utmaningarna tillsammans. Vi vill att EU ska arbeta aktivt tillsammans med medlemsländerna för att förebygga och bekämpa rasism, främlingsfientlighet, religiös intolerans och våldsbejakande extremism. Vi vill att EU ska agera med kraft mot EU-länder som kränker rättsstaten, pressfriheten och medborgarnas rättigheter.

Och vi vill att EU ska samarbeta mer, inte mindre, för klimatet, säkerheten, jobben, och för att stoppa brottsligheten. EU skapar förutsättningar för Västmanlands företag att exportera, både inom EU och till länder utanför EU. Samarbetet gör företagen konkurrenskraftiga. Utan EU skulle vi i Sverige ha färre jobb, mindre trygghet och sämre möjligheter att rädda klimatet. Vi får mindre, inte mer, makt över vår egen framtid om vi inte är med där besluten fattas. Det är dåligt för oss i Sverige, och det är dåligt för Europa. Bryr man sig om Sverige säger man ja till fortsatt Europasamarbete.

Karin Karlsbro (L), toppkandidat till Europaparlamentet

Lina Eriksson (L), kandidat från Västmanland till Europaparlamentet

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons